"AMERIKANCE ĆEMO PRETVORITI U PEPEO!" Nova oružana grupa osvaja Bliski istok, opasnija i od Islamske države! (FOTO)

Novosti online

24. 01. 2021. u 18:39

ISLAMSKI otpor u Iraku "Ashab al-Kahf" obećao je da će napasti konvoje sa posadom Koalicije predvođene SAD u severnom iračkom regionu.

АМЕРИКАНЦЕ ЋЕМО ПРЕТВОРИТИ У ПЕПЕО! Нова оружана група осваја Блиски исток, опаснија и од Исламске државе! (ФОТО)

Foto: EPA

U kratkoj izjavi, proiranska šiitska oružana grupa, koja je stajala iza talasa napada na konvoje snabdevanja Koalicije, zapretila je napadima na konvoje koji su prevozili američke trupe u provincijama Kirkuk, Saladin i Niniva.

- Ako se američki vojni konvoj, a ne mislimo na konvoje logističke podrške, već vojni konvoji s američkom vojskom, kreće Ninivom, Saladinom ili Kirkukom, mi ćemo to pretvoriti u pepeo - objava je objavljena 22. januara.

"Ashab al-Kahf", koji se prvi put pojavio u avgustu 2019. godine, počeo je da pokreće napade na Koaliciju predvođenu SAD-om u Iraku nakon atentata na zamenika komandanta Narodnih mobilizacionih jedinica Abu Mahdija al-Muhandisa i komandanta iranskih snaga "Kuds" general-majora Kasema Sulejmanija prošle godine.

Ćelije grupe napale su pet konvoja koji su 23. januara prevozili zalihe i opremu za Koaliciju predvođenu SAD-om u različitim delovima Iraka, i tada su navodno povređeni pripadnici španske službe.

Dana 23. januara, baza Viktorija bila je na meti nekoliko raketa u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu. Dana 22. januara, logistički konvoj američke vojske bio je na meti napada IED u području Naserija. Istog dana, logistički konvoji američke vojske bili su na meti napada IED u području Abu Graiba, Divanija i Babila.

Svaki napad na američke trupe u Iraku može dovesti do ozbiljne vojne eskalacije. SAD su nedavno obznanile da će vojno odgovoriti na svaki napad koji bi naštetio pripadnicima njihove službe.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili