NAPOLJE BOLSONARO! Hiljade Brazilaca na ulicama traži opoziv predsednika države

Tanjug

24. 01. 2021. u 20:10

НАПОЉЕ БОЛСОНАРО! Хиљаде Бразилаца на улицама тражи опозив председника државе

Foto: Tanjug/AP Photo

HILJADE Brazilaca izašle su danas na ulice više gradova, drugi dan zaredom, kako bi pozvale na glasanje o opozivu predsednika Žaira Bolsonara, kritikujući ga zbog reakcije na obim epidemije korona virusa, koja je odnela više od 216.000 života u toj zemlji, javlja AP.

Automobili su, uz sirene paradirali ulicama Rio de Žaneira, Sao Paula i više od 10 drugih gradova, dok su drugi demonstranti protestovali hodajući, neki uzvikujući: „Napolje Bolsonaro!”.

Današnje proteste organizovale su konzervativne grupe koje su nekada podržavale predsednika, dok su demonstracije održane u subotu bile levičarske, dodaje Asošijejted pres.

Tomaz Favaro, politički analitičar u konsultantskoj kompaniji Kontrol Risks, rekao je da se Bolsonaro suočava sa malim rizikom od opoziva, ali je dodao da bi se to moglo promeniti ako njegovi saveznici izgube glasanje za vođstvo donjeg doma 2. februara.

- Bolsonarova baza u kongresu je nestabilna, ali je jaka - rekao je, dodajući da bi mogla da je oslabi predsednikova opadajuća popularnost.

Bolsonaro, koji je na polovini svog četvorogodišnjeg mandata, suočio se sa ponovnim kritikama poslednjih nedelja, kako zbog krize sa nestašicom kiseonika neophpdnog za respiratore u Manausu, tako i zbog kašnjenja u pokretanju brazilske kampanje imunizacije protiv korona virusa.

Predsednik se dugo opire merama zaključavanja protiv novog korona virusa, tvrdeći da bi ekonomska šteta bila gora od bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)