RUSI NAPRAVILI PRVU FOTOGRAFIJU NOVOG SOJA KORONE: Pogledajte kako izgleda virusna čestica od koje zazire ceo svet (FOTO)

Novosti onlajn

25. 01. 2021. u 08:28

NAUČNICI novosibirskog naučnog instituta „Vektor“ prvi u svetu su fotografisali „britanski soj“ virusa korona koji je dobijen od pacijenta u decembru 2020. godine, saopštila je ruska služba za fitosanitarni nadzor „Rospotrebnadzor“.

РУСИ НАПРАВИЛИ ПРВУ ФОТОГРАФИЈУ НОВОГ СОЈА КОРОНЕ: Погледајте како изгледа вирусна честица од које зазире цео свет (ФОТО)

Foto: Depositphotos

Eksperti nastavljaju da proučavaju svojstva ovog soja, njegove strukturne karakteristike i ponašanje u ćelijskim kulturama i eksperimentalnim modelima uz korišćenje laboratorijskih životinja.

Snimak je dobijen uz pomoć elektronskog mikroskopa, uvećanjem od 100.000 puta, navodi se u potpisu fotografije. Na njoj se vodi „virusna čestica“ okruglog oblika, prečnika oko 140 nanometara i tipičnim za virus korona peplomere, dužine oko 20 nanocentimetara.

Foto: Russian Federal Service for Surveillance on Consumer Rights Protection and Human Wellbeing

U saopštenju je navodi da mutacije, karakteristične za britanski soj ne utiču na efikasnost vakcine „EpivakKorona“, koju je napravio novosibirski centar.

Britanski soj virusa korona još uvek nije dovoljno istražen. Zna se da se virus brže i lakše širi među ljudima. Lekari kažu da registrovane vakcine protiv virusa korona štite i od mutiranih sojeva virusa.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)