VRAĆEN TAMO GDE PRIPADA: Evropska unija više ne priznaje Gvaida za predsednika Venecuele

Novosti onlajn

25. 01. 2021. u 14:33

EVROPSKA unija više ne smatra Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele, iako ga navode kao „privilegovanog sagovornika“.

ВРАЋЕН ТАМО ГДЕ ПРИПАДА: Европска унија више не признаје Гваида за председника Венецуеле

Foto: EPA

Iako je Evropski parlament prošle nedelje doneo rezoluciju kojom upućuje vlade zemalja EU da tretiraju Gvaida kao šefa države, zajedničko saopštenje članica navodi da je Gvaido „deo demokratske opozicije“ u Venecueli, prenosi Rojters.

- EU ponavlja poziv... za slobodu i sigurnost svih političkih oponenata, posebno predstavnika opozicionih partija izabranih u skupštinu 2015. godine i posebno Huana Gvaida - saopšteno je posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU.

Prošle nedelje Huan Gvaido se zahvalio Evropskom parlamentu što ga priznaje kao predsednika venecuelanske skupštine, navodeći da su izbori održani 2020. bili nepošteni.

Međutim, EU je prestala da ga navodi kao „privremenog predsednika“, pošto mu je ranije ovog meseca istekao mandat predsednika skupštine.

EU je, posle poziva iz Vašingtona, priznala Gvaida kao predsednika Venecuele u januaru 2019. godine, budući da se kao predsedavajući parlamenta proglasio za privremenog predsednika države, tvrdeći da su predsednički izbori iz 2018. bili neregularni.

Dok je administracija Donalda Trampa neuspešno pokušavala da izvrši pritisak na međunarodnu zajednicu kako bi Nikolas Maduro bio smenjen, nova američka vlast Džoa Bajdena najavila je da je voljna da pregovara sa Madurom kako bi se okončala politička i ekonomska kriza. Bajdenova administracija najavila je da neće tražiti Madurovu ostavku kao preduslov za ukidanje američkih sankcija.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)