MUTIRAO NOVI SOJ KORONE: Velika zabrinutost naučnika, spontane promene virusa sve učestalije

Tanjug

02. 02. 2021. u 13:49

MUTACIJA korona virusa E484K koja izaziva najveću zabrinutost pojavila se spontano u soju B.1.1.7 otkrivenom u Velikoj Britaniji, rekao je profesor epidemiologije i član kriznog štaba Kalum Sempl.

МУТИРАО НОВИ СОЈ КОРОНЕ: Велика забринутост научника, спонтане промене вируса све учесталије

Foto: Depositphotos

Mutacija E484K koja se javila na proteinu S ista je kao promena viđena u sojevima otkrivenim u Južnoj Africi i Brazilu koji su izazvali međunarodnu zabrinutost, prenosi BBC.

E484K, koja izaziva najeću zabrinutost, takođe se pojavila spontano u soju B.1.1.7 koji je prvo otkriven u okrugu Kent, na jugoistoku Engleske, rekao je Sempl za radio BBC.

Podatak da se mutacija E484K spontatno pojavila u Velikoj Britaniji već je bio objavljen u tehničkom izveštaju koji je načinio Institut za javno zdravlje Engleske, ali nije dobio veću pažnju izvan akademskih krugova.

U ovom izveštaju se navodi da je otkriven ograničen broj genoma povezanih sa mutacijom E484K u soju B.1.1.7.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)