TRIJUMVIRAT PROTIV RUSIJE: Ukrajina, Moldavija i Gruzija nameravaju da formiraju vojni savez

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

04. 02. 2021. u 23:11

FORMIRANjE trojnog vojnog saveza Ukrajine, Moldavije i Gruzije dobilo je podršku Vašingtona, a analitičari veruju da će glavni sponzori tog saveza biti SAD, Turska, Velika Britanija, najverovatnije i Rumunija.

ТРИЈУМВИРАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Украјина, Молдавија и Грузија намеравају да формирају војни савез

Ukrajinska vojska / Arhiva

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba kazao je da je u prvom telefonskom razgovoru sa novim američkom državnom sekretarom Tonijem Blinkenom dogovoreno da se podigne nivo odnosa dveju zemalja.

Ukrajinski ministar Kuleba je kazao državnom sekretaru SAD Blinkenu da Vašington može da računa na Ukrajinu kao pouzdanog partnera u sredozemnom regionu i centralnoj Evropi. Blinken je obećao Ukrajini i dalje ekonomsku i vojnu pomoć, a takođe i drugim bivšim sovjetskim republikama "koje trpe agresiju Rusije".

Zvanično, do sada nije potpisan nikakav dokument o stvaranju saveza Ukrajine, Moldavije i Gruzije, ali analitičari kažu da se to posle najave Dmitrija Blinkena može očekivati uskoro. Vojni analitičari u Moskvi objašnjavaju da novi trojni savez ima za cilj da, uz podršku SAD i NATO, vodi koordinisane akcije protiv Rusije. Jačanjem ukrajinske armije računa se i na moguću vojnu intervenciju u Donbasu.

Ono što je izvesno jeste da sve tri zemlje žele da postanu članice NATO.

Tako je nova predsednica Moldavije Maja Sandu u predizbornoj kampanji kazala da želi da njena zemlja postane članica Alijanse. Ona insistira i da iz Pridnjestrovlja odu ruski mirotvorci i da na njihovo mesto dođu predstavnici Zapada.

Što se tiče Ukrajine i Gruzije, one su poslednjih godina ojačale vojnu saradnju i ekonomske veze sa NATO i lani je potpisan plan o vojnoj saradnji, a njihovi predstavnici učestvuju na vežbama u Crnom moru sa predstavnicima NATO-a.

Uz to Gruzija ima dobru vojnu infrastrukturu nasleđenu od SSSR-a. Saveznički odnos prema SAD i NATO, Gruzija i Ukrajina pokazuju tako što njihovu teritoriju preleću i približavaju se ruskim granicama američki špijunski avioni. Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili već je predlagao Amerikancima da koriste vojne aerodrome "Senaki" i "Vazijani" u Gruziji.

Ranije se govorilo da će Velika Britanija pomoći Ukrajini ne samo u pripremi marinaca već i u gradnji morskih vojnih baza na obali Crnog i Azovskog mora, ali zasad osim obećanja nema ničega konkretnog. Što se tiče Turske, ona će ojačati ukrajinski vojni potencijal zajednčkim vojnim industrijskim objektima, kao i prodajom vojnih brodova, kao i najnovijim modelima bespilotnih letilica "bajraktar".

VEĆ VIĐENO

PRE dvadeset godina uz podršku SAD bio je formiran na postsovjetskom prostranstvu savez GUUAM, u koji su ušli Gruzija, Ukrajina, Uzbekistan, Azerbejdžan i Moldavija. Ali neki poseban rezultat nije postignut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)