U SVETU POSTOJI VIŠE OD 4.000 SOJEVA VIRUSA KORONA: Za neke mutacije ne postoji vakcina

Novosti online

04. 02. 2021. u 22:20

ZAMENIK ministra zdravlja Velike Britanije zadužen za vakcinaciju Nadim Zahavi izjavio je da su britanski naučnici izbrojali oko četiri hiljade mutacija virusa korona (kovid 19) u svetu.

У СВЕТУ ПОСТОЈИ ВИШЕ ОД 4.000 СОЈЕВА ВИРУСА КОРОНА: За неке мутације не постоји вакцина

Foto arhiva V. N.

Ranije je vodeći specijalista Naučno-istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Fjodor Lisicin izjavio da postojeće mutacije virusa korona ne utiču na efikasnost ruske vakcine protiv kovida 19 „Sputnjik Ve“.

Istovremeno su američki naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Pitsburgu otkrili da novi sojevi virusa korona zahvaljujući genetskim mutacijama omogućavaju SARS-CoV-2 da izbegne imuni odgovor. 

Istraživači su otkrili da zahvaljujući deleciji virus korona može da menja oblik bez gubitka mogućnosti prodiranja u ćelije i stvaranja kopija.

Tako je utvrđeno da se delecije dešavaju u delu sekvence koja kodira oblik šiljastog proteina na koji je usmereno neutralizujuće delovanje antitela. Kao rezultat, antitela ne mogu da uhvate virus i on i dalje nesmetano zaražava ćelije.

Naučnici su se prvi put susreli sa delecijom otpornom na neutralizaciju posmatranjem pacijenta sa slabim imunitetom koji je bio zaražen virusom SARS-CoV-2 tokom 74 dana, pre nego što je na kraju umro od kovida 19. Za ovo dugo vreme za virus i imuni sistem SARS-CoV-2 je prošao dug evolutivni put u organizmu pacijenta, koji je doveo do akumulacije opasnih mutacija u njegovom genomu.

Istraživači primećuju da delecije imaju sojevi virusa korona pronađeni u Južnoj Africi i Velikoj Britaniji. Istovremeno su saopštili da ovi sojevi i dalje mogu da se neutrališu punim kompleksom antitela proizvedenih u plazmi rekonvalescenata, ali nije jasno koliko brzo će postati otporni na vakcine i druge lekove protiv virusa korona.

Stručnjaci smatraju da će naučnici pre ili kasnije morati da počnu da razvijaju nove vakcine za neutralisanje novih mutacija. Istraživači smatraju da protiv njih treba koristiti kombinacije različitih antitela, kombinacije nanotela sa antitelima i različite vrste vakcina.

U decembru 2020. godine u Velikoj Britaniji je identifikovan novi soj kovida 19 koji bi mogao biti do 70 odsto zarazniji nego običan i zahteva još više opreza stanovništva. U Južnoj Africi takođe je ranije objavljeno o novoj mutaciji virusa korona. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)