KANDIDAT ZA BUDUĆEG KANCELARA NEMAČKE: Severni tok ne treba otkazati zbog Navaljnog

Tanjug

05. 02. 2021. u 20:53 >> 20:52

NOVI predsednik vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i potencijalni budući kancelar Armin Lašet smatra da Nemačka ne sme da odustane od projekta gasovoda Severni tok 2 zbog zatvaranja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

КАНДИДАТ ЗА БУДУЋЕГ КАНЦЕЛАРА НЕМАЧКЕ: Северни ток не треба отказати због Наваљног

Foto: AP

"Nemačka u predstojećem razdoblju izlazi iz snabdevanja atomskom energijom i energijom dobijenom od uglja. I zato joj za prelazno razdoblje treba gas koji ona sama nema", rekao je Lašet za Rojters.

On smatra da slučaj Navaljnog ne bi trebalo povezivati s privatnim ekonomskim projektom poput Severnog toka II i upozorio na štetnost "simboličke politike".

"Mislim da je to dno političke kulture kada se umesto trezvene rasprave o nekom problemu pokušavaju nametnuti klišei", rekao je Lašet.

Odbacio je kritike da je "simpatizer Rusije" i istakao da je kritikovao i da dalje kritikuje hapšenje Navaljnog kao i rat u Ukrajini.

Podsetio je da Rusija i pre toga Sovjetski Savez već više od 50 godina izvoze gas u Nemačku, a na kritiku Vašingtona na račun Severnog toka 2 odgovorio da i SAD kupuju naftu od Rusije i "ostalih zemalja koje ne spadaju u uzore kada su u pitanju slobode i ljudska prava".

Lašet je nedavno postao predsednik CDU i nakon parlamentarnih izbora u septembru bi mogao da nasledi Angelu Merkel na funkciji nemačkog kancelara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)