POTRES NA SVETSKOM TRŽIŠTU HRANE: Redovi u kineskim lukama, stotine kontejnera ostalo zaglavljeno

Novosti online

06. 02. 2021. u 16:52

SVETSKO tržište hrane je pred kolapsom zbog dugih redova u kineskim lukama za proveru i otpremu zamrznute hrane. Razlog je novo izbijanje infekcije kovid-19. Tamo sumnjaju da virus u zemlju ulazi zajedno sa uvoznim proizvodima. U epicentru krize su ruski dobavljači.

ПОТРЕС НА СВЕТСКОМ ТРЖИШТУ ХРАНЕ: Редови у кинеским лукама, стотине контејнера остало заглављено

Foto: EPA

Stotine kontejnera su ostali zaglavljeni na ulazu u kinesku luku Daljan. Početkom januara tamo je otkriveno oko 80 slučajeva zaraženih virusom korona. Lokalne vlasti su saopštile da su većina zaraženih radnici na dokovima koji iskrcavaju zamrznute proizvode.

Smatra se da su upravo sa pakovanja proizvoda oni pokupili infekciju. 

Zastoj u lukama, riba se odmrzava

Zbog toga se provera uvoza vrši još temeljnije i potrebno je čekati u redu do 20 dana. Ali čak i ako su proizvodi „čisti“, postoji rizik da se pokvare jer u luci nema utičnica za zamrzivače, gde drže ribu, voće i poluprerađene proizvode. 

Neki dobavljači šalju kontejnere u luke u Šangaju i Ćingdau, ali i tamo se čeka. Istovremeno, uvoznici snose dodatne troškove. 

Zastoj u kineskim lukama je nastavak prošlogodišnjeg shipageddon, transportnog Armagedona, kako ga nazivaju u industriji. Lokdauni u raznim zemljama, uključujući i NR Kinu, doveli su do zatvaranja luka i smanjenja broja zaposlenih. Broj slobodnih brodova je naglo opao, narušen je radni red, a cene pomorskog prevoza su skočile. Na drugoj strani Tihog okeana, američke kompanije još uvek čekaju da se oslobode kontejneri. 

Pravo Kine da štiti svoj narod

U Kini misle drugačije. Izvor iz špediterske kancelarije, u razgovoru za lokalni list „Global tajms“, prebacio je odgovornost na uvoznike: da su zemlje iz kojih se proizvodi prevoze u Kinu dobro proverile i dezinfikovale robu, ne bi bilo problema. Kina, po njegovim rečima, ima pravo da zaštiti bezbednost svog naroda. 

List navodi da su carinici do 13. januara uzeli testove na virus korona sa skoro milion i po paketa, i ispostavilo se da je 47 njih bilo pozitivno. Teoretski je moguće zaraziti se putem kontejnera za hranu ili ambalaže. Laboratorijska istraživanja pokazuju da je virus sposoban da živi van ljudskog organizma nekoliko sati. Međutim, u naučnom svetu nije postignut konsenzus povodom toga.

A same kineske vlasti pozivaju građane da ne brinu jer je verovatnoća da će pokupiti kovid u kontaktu sa ambalažom sa šaltera — izuzetno mala. 

Istovremeno oni tvrde da su provere deo odgovornosti za morski prevoz robe koju Peking preuzima na sebe. A kašnjenja, nestabilnost i nedostatak kontejnera nisu krivica kineskog testiranja, već domino efekat. Drugim rečima, kriza je posledica činjenice da u mnogim zemljama, uključujući i SAD, epidemija još uvek hara i u lukama ima manje radnika.

Istovremeno, Peking na međunarodnoj areni aktivno promoviše verziju da je nova vrsta virusa korona u Vuhanu nekako uvezena. Ne isključuju da je na nesrećno tržište on dospeo putem uvezene zamrznute ambalaže. Ovoj hipotezi se i dalje aktivno suprotstavljaju Amerikanci, osuđujući pokušaje predstavnika NR Kine da „dezinformišu“ svetsku zajednicu o poreklu virusa.  

Inače, krajem januara je završen karantin od 14 dana za tim stručnjaka iz SZO  koji su stigli u Vuhan. Specijalisti će posetiti pijace, bolnice, gradske laboratorije, kao i skladišta u kojima se nalaze zamrznuti uvezeni proizvodi. Peking insistira na poslednje navedenom. 

Sused pretrpeo štetu

Najbliži sused Kine je u teškoj situaciji. Rusija većinu ribe isporučuje u Kinu i Južnu Koreju — na te zemlje otpada oko 70 odsto ruskog izvoza ribe. Roba koja je zaglavljena u kineskim lukama mogla bi da se preusmeri u Južnu Koreju, ali i tamo su luke preopterećene. 

Ruski izvoznici su se u januaru suočili sa ozbiljnim poteškoćama — počela je sezona ribolova. Zbog toga što luke ne rade, značajan deo ulova propada, a riba postaje sve jeftinija zbog aktivnog ribolova. Ribari su morali da smanje proizvodnju i preusmere zalihe. 

Međutim, to nije lako izvesti. „Jednostavno je nerealno brzo uspostaviti iste šeme u južnijim lukama“, kaže istraživač u Centru za azijsko-pacifička istraživanja Dalekoistočnog ogranka Ruske akademije nauka Ivan Zuenko.

- Bez pristupa potrošačima na zapadu Rusije i inostranom tržištu, ulov ribe na Dalekom istoku se odmah nalazi na ivici katastrofe: prerada na kopnu je još uvek preslaba i može se nositi sa samo desetinom ulova - objašnjava on. 

Ruski prerađivači nisu u mogućnosti da prime svu ribu koja je ulovljena od januara do marta, a nije moguće pronaći rezervna skladišta za skladištenje ribe na kratak rok. U Primorskom kraju Rusije rashladni kapaciteti su već na granici izdržljivosti. Lokalni mediji su o tome pisali mnogo puta, a zatvaranje kineskih luka je još jednom otkrilo ovaj problem.

Poteškoće su se povećale zbog peripetija oko izvoza soje u NR Kinu. U decembru prošle godine, zbog četiri slučaja kovida-19 u gradovima Sujfenhe i Dongning, lokalne vlasti su zaustavile prolaz kamiona preko granice. Pretpostavljalo se da je zaraza u Kinu ušla preko ruskih paketa. Alternativni pravac su opet more ili druga granična mesta. Istovremeno, od 1. februara u Rusiji je utvrđena carinska taksa od 30 odsto na izvoz soje, koja je ranije bila nula. To je praćeno kolapsom snabdevanja Kine generalno, upozorava Ivan Zuenko. 

Zatvaranje graničnih punktova prošle godine više puta je nerviralo stanovnike Dalekog istoka. A sada je ovo opet dovelo do nestašice u primorskim prodavnicama prehrambenih proizvoda. Lokalni mediji šire uzbunu da su cene naglo porasle. Situacija je ista kao pre tačno godinu dana: zbog prekida isporuka iz Kine na početku pandemije, povrće u supermarketima je poskupelo jedan i po do dva puta.

Sve ove poteškoće su uticale samo na rusku stranu: za kinesko tržište ni riba, ni soja od severnog suseda nemaju značajnu ulogu.

- Trenutno je situacija kritična za ruske proizvođače, a ne za kineske potrošače. Kao prvo, oni imaju alternativne kanale snabdevanja. Kao drugo, ruski proizvodi nisu zauzimali tako veliki udeo u potrošnji - pojašnjava Zuenko.

Virus korona je otkrio sve rizike zavisnosti od NR Kine i situacije kada je kupac jedan a mnoštvo prodavaca. 

Iako se trenutne mere mogu nazvati privremenim, problem je još uvek tu. Kina ih uvodi štiteći svoje stanovništvo,  ne mareći za to kakvu štetu partneri mogu da pretrpe. U narednih nekoliko nedelja situacija se definitvno neće promeniti: do kraja novogodišnjih praznika, koji u Kini traju do 22. februara, rad kontrolnih punktova i u uobičajeno vreme je ograničen. A ruski proizvođači će probleme rešavati sami.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)