KORONA U ITALIJI: Zaraza stagnira, nastavlja se vakcinacija

Tanjug

14. 02. 2021. u 12:16

U ITALIJI je epidemiološka situacija stabilna i broj novozaraženih i preminulih od kovida19 je bez većih promena iz dana u dan, piše agencija Agi.

КОРОНА У ИТАЛИЈИ: Зараза стагнира, наставља се вакцинација

Foto: Epa

U poslednja 24 sata preminulo je 311 osoba od zaraze virusom korona, a među skoro 300.000 testiranih, pet odsto je zaraženo, ukupno u jednom danu 13.532.

Po pravilu prema kojem svakih 15 dana se ocenjuje epidemiološko stanje u regijama i na osnovu anlize dvosedmičnih podataka menjaju se anti-kovid mere, od danas regija Sicilija koja je bila u takozvanoj “crvenoj zoni”, visokog rizika i strogih mera, prelazi u ”žutu grupu”, to jest područja sa blažim ograničenjima.

U grupi “narandžastih” sa srednje teško epidemiološkom situacijom je pet od 20 italijanskih regija i jedna autonomna pokrajina.

Vladin naučno-tehniočki komitet, koji prati i analizira epidemiološku situaciju, preporučio je da se u oblastima gde se širi novi soj virusa korona, engleski, brazilski i južno-afrički, škole preventivno zatvore.

Na celoj nacionalnoj teritoriji nastavlja se vakcinacija stanovništva protiv zaraze.

Do sada je vakcinisano 2,9 miliona osoba, revakcinisano je milion i 279.000.

Na Siciliji, gde je utvrđeno da su u grupi osoba koje imaju prioritet za vakcinaciju, lek primili i oni koji na to još nisu imali pravo, zahvaljujući vezama, poznanstvima i mitu, regionalna zdravstvena ustanova je naredila da takve osobe ne dobiju drugu dozu leka, a njihov identitet je utvrđen na osnovu spiska osoba koje trebaju da se revakcinišu i koje je zaplenila policija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju