OTKRIVEN JOŠ JEDAN SOJ KORONA VIRUSA: Nova mutacija proteina šiljka zabrinula naučnike, za sada prisutan u 10 zemalja

Novosti online

16. 02. 2021. u 08:48

JOŠ JEDAN soj korona virusa sa potencijalno zabrinjavajućim setom mutacija otkriven je u Velikoj Britaniji, rekli su stručnjaci.

ОТКРИВЕН ЈОШ ЈЕДАН СОЈ КОРОНА ВИРУСА: Нова мутација протеина шиљка забринула научнике, за сада присутан у 10 земаља

Foto: Depositphotos

Ova varijanta, poznata kao B1525, predmet je izveštaja istraživača sa Univerziteta u Edinburgu, koji kažu da je otkrivena sekvenciranjem genoma u 10 zemalja, uključujući Dansku, SAD i Australiju, dok je do sada u Velikoj Britaniji pronađeno 32 slučaja. Najraniji slučajevi su otkriveni u decembar, a pojavili su se u Velikoj Britaniji i Nigeriji.

Tim kaže da varijanta ima sličnosti u svom genomu sa Kentovom varijantom, B117, i sadrži brojne mutacije koje su zabrinule istraživače, uključujući i mutaciju E484K proteina šiljka - proteina koji se nalazi na spoljnoj strani virusa koji igra važnu ulogu u pomaganju virusu da uđe u ćelije.

Ova mutacija E484K prisutna je u sojevima koji su se pojavili u Južnoj Africi i Brazilu i za koje se smatra da čine virus sposobnijim da izbegne neutralizujuća antitela koja stvara telo.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)