ODBILI SU RUKU KOJU IM JE RUSIJA PONUDILA: Amerikanci neće da učestvuju na pregovorima o Siriji

Novosti online

16. 02. 2021. u 09:49

SJEDINjENE Američke Države odbile su da učestvuju na sastanku u Astanskom formatu (Rusija, Turska, Iran) o Siriji u Sočiju u svojstvu posmatrača, saopštio je specijalni izaslanik predsednika Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

ОДБИЛИ СУ РУКУ КОЈУ ИМ ЈЕ РУСИЈА ПОНУДИЛА: Американци неће да учествују на преговорима о Сирији

Foto: EPA

- Poslali smo pozivnicu našim američkim partnerima radi učešća u konferenciji, ali, nažalost, odbijeni smo. Trenutno su Amerikanci zauzeti unutrašnjim pitanjima i, očigledno, još nisu u potpunosti definisali politiku po pitanju Sirije - rekao je Lavrentjev.

Prema njegovim rečima, delegacije Rusije, Turske, Irana kao i sirijske opozicije i vlade doputovale su u Soči. Stigla je i delegacija Ujedinjenih nacija na čelu sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN Gejrom Pedersenom. Pored toga, doputovale su i delegacije iz uprave Vrhovnog komesarijata za izbeglice i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i posmatrači iz Jordana, Iraka i Libana. Sastanak je bio planiran za septembar prošle godine u Kazahstanu, ali je zbog pandemije virusa korona odložen.

- Šta želimo da postignemo na predstojećem sastanku – pre svega treba sumirati rezultate i videti gde smo sada, zacrtati realne orijentire i pristupiti njihovoj realizaciji. Želeo bih da naglasim da planiramo da damo određeni podsticaj procesu rešavanja sirijskog problema - istakao je Lavrentjev.

Podsetio je da Astanski format ostaje „jedini mehanizam koji omogućava da se donose neke odluke i pronalaze načini za dalje rešavanje sirijske krize“.

Međunarodni sastanak o Siriji u Astanskom formatu održaće se u Sočiju 16. i 17. februara. Rusija, Turska i Iran su garanti primirja u Siriji i članice su takozvanog Astanskog formata.

Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. Krajem 2017. godine objavljena je pobeda nad terorističkom organizacijom DAEŠ (Islamska država) U Siriji i iraku. U pojedinim delovima zemlje nastavlja se čišćenje od terorista. Trenutno je u prvom planu političko rešavanje problema, obnavljanje Sirije i povratak izbeglica.

Više informacija o ratu u Siriji i situaciji na Bliskom istoku možete pročitati KLIKOM OVDE.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)