UMRLI ''PROGONE'' KUOMA: Guverner NJujorka pod rastućim pritiskom zbog neistinitog prikaza broja mrtvih

D. SAVIĆ

17. 02. 2021. u 23:26

U DESETOJ godišnjici mandata na čelu Njujorka, oko guvernera četvrte najnaseljenije države SAD, Endrjua Kuoma, doskora slavljenog kao američkog lidera koji se najbolje suočio sa pandemijom kovida 19, sada se steže obruč zbog obmana u prikazu broja mrtvih i to u najosetljivijoj grupi, među korisnicima domova za stare.

УМРЛИ ПРОГОНЕ КУОМА: Гувернер Њујорка под растућим притиском због неистинитог приказа броја мртвих

Foto AP

Državni tužilac Leticija Džejms iznela je sumnju da je njegova administracija obmanula javnost smanjujući - za čak polovinu - broj preminulih od virusa korona u domovima za stare.

Pripadnik političke dinastije, sin bivšeg guvernera Njujorka Marija Kuoma, kasnije ministra u administraciji predsednika Bila Klintona, ovaj 56. čelnik države Njujork osumnjičen je da je oko polovina od 15.000 mrtvih u domovima za stare, vraćena nazad iz bolnica pre punog izlečenja. To je doprinelo širenju zaraze, i kobnim ishodima.

PRITISAK Endrju Kuomo, Foto AP

Kuomo je prošlog marta, na početku prvog talasa pandemije koja je najžešće pogodila upravo Njujork, čiji je zdravstveni sistem "pucao", a hladnjače se punile preminulima, naredio da se korisnici iz domova za stare koji su bili na lečenju u bolnicama, vrate. Tako neizlečeni, oni su zarazili ostale korisnike u oko 600 domova, uz dosta kobnih ishoda, a vlasti su prijavile tek svakog drugog preminulog.

Uplata za SZO

SAD će Svetskoj zdravstvenoj organizaciji poslati uplatu u vrednosti od preko 200 miliona dolara do kraja februara, najavio je državni sekretar Entoni Blinken.

- Ovo odražava našu obnovljenu posvećenost SZO za vođenje globalnog odgovora na pandemiju - rekao je Blinken govoreći u Savetu bezbednosti UN. SAD su napustile SZO prošle godine, za vreme Trampovog mandata. Džo Bajden je povukao je odluku o povlačenju iz SZO u januaru.

Leticija Džejms ustanovila je, međutim, da je broj preminulih dvostruko veći od prijavljenog. Iz bolnica je, otkriveno je, nazad u domove za stare poslato skoro duplo više ljudi nego što je prijavljeno. Kuomo tvrdi da na početku pandemije nije bilo dovoljno uputstava o tretmanu obolelih, da je problem i u kategorizaciji, a da je napad na njega deo "otrovne" političke klime.

NOVA TUŽBA PROTIV TRAMPA

TRI dana pošto je bivši predsednik SAD Donald Tramp u Senatu oslobođen opoziva, saveznom sudu u Vašingtonu je protiv njega podneta tužba za podsticanje upada u Kapitol. Demokratski kongresmen Beni Tompson optužio je Trampa i za udruživanje sa advokatom Rudijem Đulijanijem i ekstremistima, uključujući "Ponosne momke" i "Čuvare zakletve", radi sprečavanja Senata da potvrdi rezultate izbora. Tužba je deo očekivanog talasa pravnih postupaka protiv Trampa.

Foto AP

Njegova saradnica Melisa Derosa je priznala da administracija Njujorka nije iznosila tačne podatke o smrti korisnika domova za stare u bolnicama, jer su zvaničnici brinuli da bi "to moglo da bude iskorišćeno protiv njih". Precizirala je da su se "bukvalno zaledili" kada je Trampovo ministarstvo pravde letos zatražilo podatke o kovidu 19 u domovima za stare. Nisu se odazvali ni pozivima zakonodavaca da iznesu podatke. Kuomu zasada fotelja u trećem guvernerskom mandatu nije ugrožena, ali simptomatično je da i demokratski i republikanski državni zakonodavci traže istragu u vezi sa ovim slučajem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024