ZAGAĐENJE VAZDUHA ODNELO 160.000 ŽIVOTA: Najviše smrti u NJu Delhiju

B.B.

18. 02. 2021. u 13:11

ZAGAđENjE je izazvalo oko 160.000 preuranjenih smrti u pet najneseljenijih gradova sveta, uprkos poboljšanom kvalitetu vazduha zbog epidemioloških mera, navodi se u izveštaju nevladine organizacije za zaštitu okoline "Greenpeace Southeast Asia".

ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА ОДНЕЛО 160.000 ЖИВОТА: Највише смрти у Њу Делхију

Foto: Tanjug

U najzagađenijem glavnom gradu na svetu - Nju Delhiju, zabeleženo je i najviše smrti - 54.000, slede Tokio sa 40.000 umrlih,  Šangaj, Sao Paulo i Meksiko siti. Ekonomski gubici u ovim gradovima, izazani zagađenjem, procenjuju se na 85 milijarda dolara.

Čestice PM2.5 smatraju se najopasnijima po zdravlje, jer oštećuju srce i pluća te povećavaju rizike za teške oblike astme. Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da 90 odsto osoba udiše zagađeni vazduh, što može prouzrokovati moždani udar, rak pluća i srčane bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)