KORONA U FRANCUSKOJ: Novi sojevi zatvaraju škole

FRANCUSKE vlasti uvode u školama od ponedeljka test na korona virus iz pljuvačke, uz očekivanje da to ubrza proceduru utvrđivanja postojanja zaraze. Testovi će se uvoditi postepeno, kako se koja teritorijalna grupa đaka bude vraćala u školske klupe posle raspusta.

КОРОНА У ФРАНЦУСКОЈ: Нови сојеви затварају школе

Foto: EPA

Ministar obrazovanja Žan Mišel Blanke je najavio između 50 i 80 hiljada testova na početku, da bi se kasnije vršilo i 200.000 testiranja nedeljno.

Prioritet će, za sada, imati učenici u osnovnim školama.

Iako vlasti odavno ističu da škole nisu mesto značajnog širenja epidemije, jasno je da su i đaci, iako u manjoj meri, vektor prenosa bolesti. Zbog toga je ojačan sanitarni protokol, naročito kada se radi o varijantama kovida 19.

Što se tiče britanskog soja, i dalje je na snazi pravilo da se ceo razred šalje u kućni karantin, kada se pojave tri slučaja zaraze, dok se nastavnici ne smatraju obavezno i osobom u kontaktu. Međutim, kada se radi o južnoafričkoj i brazilskoj varijanti, ministar je precizirao da samo jedan slučaj ova dva soja može da prouzrokuje zatvaranje cele škole.  

Prema najnovijim podacima, u Francuskoj se za jedan dan zarazila 22.371 osoba, dok ih je preminulo 183. Na bolničkom lečenju je 25.269 ljudi, od kojih je 3.369 na reanimaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)