UCENE SAJBER VIRUSIMA: Hakeri bez skrupula udaraju na zdravstvene ustanove Francuske, ugroženi lečenje i lični podaci

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

21. 02. 2021. u 21:48

USRED pandemije, bolnice ovih dana napadaju i elektronski virusi, s ciljem kriminalnih grupa da što više zarade u ovoj teškoj situaciji.

УЦЕНЕ САЈБЕР ВИРУСИМА: Хакери без скрупула ударају на здравствене установе Француске, угрожени лечење и лични подаци

Foto AP

Dva bolnička centra u Francuskoj, sa više bolnica u sastavu, tako su u kratkom roku bila mete sajber napada, od strane onih koji ne prezaju da udare tamo gde je za čovečanstvo najteže, a za njih najlakše.

Sredinom meseca, svi računari su odjednom, pred zoru, pokazali crne ekrane u bolničkom centru u Vilfranšu na Saoni, koji ima čak 2.500 kreveta. Nedelju dana ranije, slična sitacija se zbila u Daksu. Pre dva meseca, na meti je bio bolnički centar u Ruanu. Slični napadi se događaju i u SAD, Nemačkoj...

Bolnice, trenutno, nažalost, predstavljaju idealnu metu napadača bez skrupula. Osoblje je iscrpljeno zbog pandemije pa nije uvek skoncentrisano da se brani od elektronskih pirata, a hitno im je potrebno vraćanje pune operativne sposobnosti...

Najčešće je u pitanju najobičniji mejl, koji, kada se neoprezno otvori, blokira ceo sistem. Sistem u bolnicama se u takvim slučajevima vraća na način rada osamdesetih godina prošlog veka. Napadnute bolnice rade usporeno, operacije se odlažu, a novi pacijenti šalju u druge centre. Ogluveli su čak i telefoni. Za utehu, uveravaju da bezbednost pacijenata na intenzivnoj nezi nije ugrožena.

Vlasti poručuju da nipošto ne treba plaćati otkupninu. Istragu preuzima nacionalna agencija zadužena za borbu protiv pirata koji rizikuju 10 godina zatvora.

OTKUP U BITKOINIMA

Visina tražene otkupnine u bitkoinima se ne iznosi u javnosti, ali je jasno da se radi o milionima. Zna se da je ucenjivač koji je napao bolnicu u Vilfranšu 2018. zaradio tri miliona dolara. Prošle godine je na ovaj način inkasirano 60 miliona, a sve ukupno do sada bolnice su unazad nekoliko godina platile 150 miliona dolara, procenjuju francuski mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju