DŽENET JELEN O NAJVREDNIJOJ KRIPTOVALUTI: Bitkoin rizična, špekulativna imovina

Tanjug

23. 02. 2021. u 20:36

AMERIČKA ministarka finansija Dženet Jelen smatra da posedovanje bitkoina predstavlja rizik kako za investitore, tako i za građane, i ističe da su važna pitanja o zakonitosti i stabilnosti najveće svetske kriptovalute i dalje otvorena.

ЏЕНЕТ ЈЕЛЕН О НАЈВРЕДНИЈОЈ КРИПТОВАЛУТИ: Биткоин ризична, шпекулативна имовина

Foto: Tanjug/AP

„Ne mislim da se bitkoin široko koristi kao sredstvo transakcija...ali i u meri u kojoj se koristi, bojim se da je to često za nezakonite finansijske radnje. On je krajnje neisplativ za obavljanje transakcija, jer količina energije koja se troši za obradu tih transakcija je zapanjujuća", rekla je Jelen za CNBC u ponedeljak.

Potrošnja električne energije koja se koristi u procesu rudarenja bitkoina ostavlja godišnji otisak ugljenika jednak emisiji koju ima država veličine Novog Zelanda, prema računici portala Digikonomist.

Foto: Depositphotos

Pored zabrinutosti vezanih za potrošnju struje, bitkoin se smatra i alatom koji koriste akteri uključeni u brojne nelegalne aktivnosti jer je njegovu upotrebi teško pratiti.

Takođe, tu je i izrazita volatilnost ovog digitalnog novčića čija cena, od njegovog nastanka do danas, beleži silovite uspone i padove, dodaje američka tv stanica.

„To je izuzetno špekulativna imovina i mislim da bi ljudi trebalo da budu svesni njene esktremne nestabilnosti, a ja sam zaista zabrinuta zbog potencijalnih gubitaka koje investitori mogu da pretrpe“, rekla je Dženet Jelen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili