DA LI SE UVODE KOVID PASOŠI: Lideri odlučuju o budućnosti putovanja po Evropi

Novosti online

25. 02. 2021. u 18:57

LIDERI EU su počeli sa video konferencijom na kojoj razmatraju najnovija dešavanja u borbi protiv pandemije Kovid-19, a posebnu pažnju privlači rasprava i moguće donošenje odluke o uvođenju takozvanih "kovid pasoša".

ДА ЛИ СЕ УВОДЕ КОВИД ПАСОШИ: Лидери одлучују о будућности путовања по Европи

Foto arhiva

Današnji, prvi dan video konfrencije EU lidera, biće posvećen u potpunosti situaciji sa pandemijom Kovid-19. Na njemu je uvodnu reč imao predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli.

- Ne možemo nazad. Moramo da razvijemo istinski evropsku zdravstvenu politiku, sa jasno definisanim nadležnostima za institucije EU. Ne možemo da dozvolimo bilateralne sporazume i nacionalizam vakcina. Izmena Ugovora više ne može biti tabu - rekao je Sasoli.

U pitanju je nastavak redovnih video sastanaka EU lidera koji su počeli prošle godine u cilju koordinacije evropskog odgovora na pandemiju, piše Tanjug.

Ovoga puta lideri će razmotriti ubrzanje stategije vakcinacije i proizvodnje vakcina u Evropi.

Razgovaraće se i o restrikcijama koje su neke zemlje članice uvele u cilju sprečavanja širenja novih sojeva virusa i uticaja tih restrikcija na slobodu kretanja i jedinstveno tržište EU.

Sertifikati o vakcinaciji i adaptacija vakcina na nove sojeve virusa takođe su na agendi EU lidera.

Sada kada se vakcinacija ubrzala širom Evrope, pojedine vlade, kao što su grčka i španska, traže brzo usvajanje EU priznanica za one koji su se već vakcinisali kako bi mogli slobodno da putuju i time pomognu ranjenoj ekonomiji da stane na noge.

Međutim, neke zemlje poput Francuske i Nemačke nisu za tu ideju, jer bi odluka o "vakcina pasošima" značila diskriminaciju prema osobama koje iz određenih razloga ne smeju ili ne žele da se vakcinišu.

Francuska, u kojoj je jak antivakserski pokret, obećala je da neće primoravati svoje građane da se vakcinišu i smatra da je ideja o"vakcina pasošima" prerana.

Šefica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, podržala je u januaru ideju o korišćenju potvrda za identifikaciju ljudi koji su primili vakcinu, ali je dodala da "bez obzira da li to daje prioritet ili pristup određenim uslugama, ovo je politička i pravna odluka o kojoj će se raspravljati na evropskom nivou".

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zahtevao je od EU uvođenje evropskog "vakcina pasoša" i preti da će, ako to ne bude usvojeno, Austrija naći način za uspostavljanje slobode kretanja i putovanja.

Uoči današnjeg Samita EU Kurc se stavio na čelo onih koji podržavaju ideje o uvođenju pasoša o vakcinaciji.

- Želimo što je moguće brže da se vratimo normalnosti i maksimumu slobode. Sve dok postoji pandemija i virus to je moguće samo ako budemo imali mere zaštite, da li kroz vakcinaciju ili testove - naglasio je Kurc u izjavi novinarima.

On je istakao da je zbog toga potreban evropski pasoš o vakcinaciji koji će omogućiti slobodno putovanje, a tako i odmor.

Kurc je najavio da će s tom inicijativom istupiti na Samitu EU, i dodao da ima mnoge saveznike, pre svega turističke zemlje kao što su Grčka, Kipar ili Malta, ali i baltičke države, Španija, Hrvatska i Slovačka žele ovakav sertifikat o vakcinaciji.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL NOĆAS RAKETAMA GAĐAO SIRIJU: Na meti bile lokacije protivvazdušne odbrane