ŠTA TAČNO ZAČI UVOĐENJE SERTIFIKATA O VAKCINACIJI? Ursula fon der Lajen dala objašnjenje i rekla za koliko vremena bi trebalo da se uvedu

Tanjug

25. 02. 2021. u 21:24

LIDERI EU su večeras na redovnoj video konfrenciji posvećenoj borbi protiv pandemije kovida-19 pokazali da postoji sve veća podrška tzv. digitalnim sertifikatima o vakcinaciji koji bi se zasnivali na zajedničkim evropskim kriterijumima za ulazak u zemlje članice i otvranje društva nakon pandemije.

ШТА ТАЧНО ЗАЧИ УВОЂЕЊЕ СЕРТИФИКАТА О ВАКЦИНАЦИЈИ? Урсула фон дер Лајен дала објашњење и рекла за колико времена би требало да се уведу

Foto: Tanjug/AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će na zemljama članicama biti da donesu odluke o tome ”šta će moći da se radi sa sertifikatima”, a da će se na nivou EU oni koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Fon der Lajen je navela da će za uspostavljnje intereoperabilnog sistema sertifikata o vakcinaciji u EU biti potrebno najmanje tri meseca.

- Sistem će podržavati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili imunitetu osobe. Potrebna nam je brza implementacija ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni pre leta - zaključila je Fon der Lajen.

U EU naglašavaju da i dalje ima dosta otvorenih i ”političkih i naučnih” pitanja kada je reč o sertrifikatima o vakcinaciji, odnosno za šta će biti primenjivani ili da li vakcinacija znači i prestanak prenosa infekcije.

- Imamo ohrabrujuće podatke iz Izraela gde su vakicne Fajzera pokazale da zasutavljaju prenos infekcije nakon revakcinacije - kaže Fon der Lajen.

Ona dodaje da je EU do sada dobila 50 miliona doza vakicna protiv kovida-19 od čega je 29 miliona potrošeno za vakcinaciju garđana, što predstavlja osam procenata odrasle poulacije u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)