AUSTRIJA OSTAJE ZAKLJUČANA DO 9. MARTA: Ovo su pravila koja važe na ulasku u zemlju

Tanujg

26. 02. 2021. u 09:59

AUSTRIJSKI parlament produžio je aktuelne epidemiološke mere zaključavanja do 9. marta.

АУСТРИЈА ОСТАЈЕ ЗАКЉУЧАНА ДО 9. МАРТА: Ово су правила која важе на уласку у земљу

Foto Tanjug

Jedina novina u odluci austrijske skupštine jeste da je došlo do popuštanja pravila posete štićenicima domovima za stare i negu. Od nedelje štićenici domova moći će da primaju dve posete nedeljno sa po dve osobe.

Odluka parlamenta doneta je pred istek aktuelne uredbe i to samo glasovima vladajuće koalicije - Narodne partije Austrije (OVP) i stranke Zelenih.

U Austriji je na snazi "zaključavanje lajt" - stroge mere prevencije uz određena popuštanja. Škole su otvorene, ali đaci moraju da se testiraju redovno kako bi mogli posećivati školu. Osnovci se testiraju dva puta nedeljno - ponedeljkom i sredom - pošto oni u školu idu svakog dana.

Od petog razreda vrši se testiranje jednom nedeljno, pošto se primenjuje kombinacija nastave od kuće i u školi. Takođe, na snazi je i obaveza testiranja za korišćenje usluga frizera, salona lepote i sl.

Za ulazak u zemlju važi i dalje oštar režim koji predviđa obavezan desetodnevni karantin, koji se može prekinuti nakon pet dana izolacije negativnim testom.

Aktuelna strategija austrijske vlade je masovno testiranje građana uz istovremeno uvećanje sloboda.

Poslednjih nedelja u Austriji se sprovodi između 200.000 i 250.000 testova dnevno, od kojih su velika većina besplatni brzi antigenski testovi.

Kada se otkrije da je neko pozitivan, taj rezultat se proverava PCR testom, a ako je on pozitivan, šalje se na dalje sekvenciranje radi utvrđivanja da li se radi o infekciji jednim od novih sojeva.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)