VOJSKA OSTAJE U VAŠINGTONU: Policija upozorava na nove moguće napade na Kapitol (VIDEO)

Novosti online

26. 02. 2021. u 11:38

POLICIJA Kapitola, koja je zadužena za američki Kongres, zatražila je „pojačanu i robusnu sigurnosnu zaštitu“ jer postoji opasnost od mogućih novih napada. To znači da bi pripadnici Nacionalne garde, koji obezbeđuju kongresnu zgradu od nereda 6. januara, mogli da ostanu u Vašingtonu duže nego što je planirano.

ВОЈСКА ОСТАЈЕ У ВАШИНГТОНУ: Полиција упозорава на нове могуће нападе на Капитол (ВИДЕО)

Foto: EPA

Policija je upozorila da bi milicije koje su učestvovale u neredima 6. januara tokom upada u Kongres, mogle da podmetnu bombu u Kongresu tokom godišnjeg obraćanja predsednika Džoa Bajdena najvišem američkom zakonodavnom telu.

- Znamo da su članovi tih milicija izrazili želju da dignu u vazduh Kapitol i ubiju što više predstavnika i da to ima veze sa predsedničkim obraćanjem u Kongresu - rekla je šefica policije Kapitola Jogananda Pitman tokom svedočenja u potkomitetu Predstavničkog doma.

Takav napad, dodao je Pitman, značio bi „završavanje onog što je započeto 6. januara“.

- Znamo da su pobunjenici, koji su napali Kapitol, bili zainteresovani ne samo da napadnu članove Kongresa i policajce. Oni su želeli da pošalju simboličku poruku naciji ko je zapravo zadužen za zakonodavni proces - rekla je ona.

Pitmanova je dodala da je, zbog navoda na internetu da će biti novog napada, potrebno održavati „pojačano i robusno obezbeđenje dok ne rešimo ranjivosti“.

To bi moglo da znači da će trupe Nacionalne garde, koje su raspoređene posle nereda u Vašingtonu, mogle da ostanu duže u prestonici SAD od planiranog, piše RT.

U Vašington je posle 6. januara stiglo oko 25.000 pripadnika Nacionalne garde kako bi obezbeđivalo zgradu, ali i inauguraciju predsednika Džoa Bajdena. Oni su postavili bezbednosne punktove, kao i bodljikavu žicu oko Kongresa.

Veći deo trupa se u međuvremenu povukao, dok je planirano da oko 5.600 gardista ostane u Vašingtonu do sredine marta zbog mogućnosti da dođe do novih nereda usled rasprave o opozivu bivšeg predsednika Donalda Trampa u Kongresu.

Međutim, neredi se nisu dogodili i proces opoziva je završen mesec dana ranije od planiranog.

- Nemamo nameru da držimo vojnike ili bodljikavu žicu duže od onog koliko je potrebno - rekla je Pitmanova, koja se ranije založila da pojačane mere obezbeđenja ostanu za stalno.

Ranije je policija Kapitola navela da bi trenutne mere obezbeđenja mogle da ostanu čak do septembra zbog stalnih informacija o mogućim pretnjama po Kongres.

Kada će Bajden održati godišnje obraćanje Kongresu, o kome govori Pitmanova, nije poznato. Porptarolka Bele kuće Džen Psaki prošle nedelje je rekla da to neće biti u februaru. Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi navela je da se zajednička sednica, na kojoj bi se Bajden obratio, neće biti održana pre nego što budu usvojene mere za pomoć usled pandemije, a to najverovatnije neće biti završeno do 14. marta.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!