ŠTA SE KRIJE IZA BAJDENOVOG KRVAVOG NAPADA?! Sukob SAD sa moćnom silom na teritoriji uništene zemlje

Novosti online

27. 02. 2021. u 14:09

U ČETVRTAK, 25. februara 2021, američko ratno vazduhoplovstvo napalo je ciljeve proiranskih snaga stacioniranih u Siriji.

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА БАЈДЕНОВОГ КРВАВОГ НАПАДА?! Сукоб САД са моћном силом на територији уништене земље

Foto: EPA/ilustracija

Američki borbeni avion F-15 bacio je nekoliko bombi na ciljeve grupa Kataib Hezbolah i Kataib Seid al-Šuhad u blizini grada Bou Kemal, na granici sa Irakom.

U napadu je nastradalo najmanje 17 ljudi.

Napad je lično naredio američki predsednik Džo Bajden i bio je njegov prvi korak u Siriji nakon stupanja na dužnost.

Portparol Pentagona Džon Kirbi objavio je u svom govoru da je novi vazdušni napad odgovor na nedavni napad na američku bazu u Iraku.

Neidentifikovana lica su 15. februara ispalila tri rakete na vojni cilj u gradu Erbil.

Tada je zvanični predstavnik međunarodne koalicije objavio da je rezultat napada smrt jednog civila.

Povređeno je još šest osoba, uključujući jednog američkog vojnika.

Vašington je za napad okrivio proiranske grupe, tako da se američko ratno vazduhoplovstvo osvetila za tu operaciju.

- Delovali smo smišljeno kako bismo deeskalirali ukupnu situaciju i u istočnoj Siriji i u Iraku - rekao je John Kirbi.

Portparol Pentagona izjavio je da je pre napada američka administracija pružila dodatni diplomatski napor i koordinisala napad na sirijskoj teritoriji sa partnerima iz međunarodne koalicije koja deluje u regionu.

Ovaj vazdušni napad bio je prvi Bajdenov pravi potez na sirijskoj teritoriji.

Prethodno se ograničio samo na objavljivanje svojih namera da promeni prioritete u Siriji i pređe sa „zaštite sirijske nafte“ na podršku antiterorističkoj operaciji koalicije.

Međutim, američki zvaničnici kažu da se čak i ovih principa može odreći - izuzetak mogu biti slučajevi kada vojska brani civile u oblastima u blizini naftnih polja.

Verovatno u tu svrhu, Pentagon trenutno raspoređuje dodatne snage u Deir ez-Zor, primetili su službenici SOHR-a. Na dan vazdušnog napada, primetili su vojni konvoj koji je išao prema polju El Omar.

Na ovom području, pod kontrolom američkih snaga i njihovih kurdskih saveznika iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF), Pentagon trenutno jača svoju vojnu bazu.

Takođe je moguće da Bajden aktivno učešće u ratu u Siriji može da iskoristi kako bi skrenuo pažnju sa problematične domaće političke situacije. Njegovo preuzimanje predsedničke funkcije praćeno je nizom skandala na izborima i sukobima sa pristalicama prethodnog lidera Donalda Trampa, te u Sjedinjenim Državama još uvek postoji velika tenzija.

Bez obzira na to, takva antiiranska akcija protivreči Bajdenovoj "miroljubivoj" retorici. Njegov tim postavio je za cilj da "poništi" nasleđe prethodnog predsednika, koji je dozvolio oživljavanje iranskog nuklearnog programa. Zvaničnici Bele kuće su više puta govorili o svojoj spremnosti da obnove Zajednički sveobuhvatni plan akcije, koji je sprečio Teheran da dobije visoko obogaćeni uranijum pogodan za stvaranje nuklearnog oružja.

Nedavno su u Vašingtonu počeli da razgovaraju o želji da se organizuju pregovori o ovom pitanju, a takođe su izneli inicijativu za smanjenje ekonomskog pritiska na Iran, bez ukidanja sankcija.

Ali ne može se računati na činjenicu da će optužbe protiv Teherana i uništavanje boraca proiranskih formacija u Siriji pomoći uspostavljanju poverljivih diplomatskih veza sa ovom zemljom.

Dakle, nova vojna operacija u Siriji, koja je u suprotnosti sa Bajdenovom "miroljubivom" retorikom, jasnije pokazuje prave namere obnovljene američke administracije. Takođe, ne može se ne uzeti u obzir njegov prezirni odnos prema Sirijcima: američki šef teritoriju Sirije koristi samo kao ratno polje sa Iranom, piše Ria Fan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a