ZBOG PORASTA BROJA OBOLELIH OD KOVIDA 19: Mađarska menja raspored vakcinisanja

J.Ž.S.

01. 03. 2021. u 16:49

MAĐARSKA prilagođava svoj program vakcinisanja kako bi dala što više prvih doza uoči mogućeg bržeg širenja koronavirusa, objavile su danas tamošnje vlasti.

ЗБОГ ПОРАСТА БРОЈА ОБОЛЕЛИХ ОД КОВИДА 19: Мађарска мења распоред вакцинисања

Foto: M. Anđela

U narednim nedeljama se očekuje ubrzano širenje koronavirusa, pa će Mađarska napraviti drugačiji raspored produžavajući period između primanja obe doza. Sa 10 miliona stanovnika ovaj vikend su prešli granicu od 15 hiljada umrlih od kovida, što ih izjednačava sa Sjedinjenim Državama. Od početka pandemije u Mađarskoj je bilo 433.000 zaraženih.

Ova zemlja je prva članica Evropske unije koja je odobrila cepiva iz Rusije i Kine, čime je unela nelagodu kod zapadnih saveznika, ali i ubrzala vakcinisanje s obzirom da se ova vakcina dobija od pet proizvođača. Nedavno su povećali i narudžbinu od zapadnih proizvođača - sa prvobitnih 6,5 miliona doza, zemlja će na kraju dobiti 10,87 miliona doza.

Budimpešta je dogovorila i nabavku Moderne i Astrazeneke, a očekuje da će to učiniti i s vakcinom Džonson i Džonsona kad bude dostupna u EU. Novi pristup znači da će se Astrazenekino cepivo primati u razmaku od 12 nedelja, a Fajzerovo na 35 dana.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije