OD KOSMETA DO KORONE: General iz misije na KiM na prvoj liniji protiv kovida-19

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

02. 03. 2021. u 15:37

ITALIJANSKI general u velikom ratu protiv pandemije, Frančesko Paolo Filjuolo, novi je opunomoćeni Komesar za borbu protiv kovida-19.

ОД КОСМЕТА ДО КОРОНЕ: Генерал из мисије на КиМ на првој линији против ковида-19

Foto: Tanjug/AP

Izabrao ga je, u alarmantnom stanju od pandemije korona virusa u Italiji, novi premijer Mario Dragi, kao velikog stratega, da zamenivši dosadašnjeg, stvori novi tim za tu tešku borbu.

Premijer bira nove ljude, kvalifikovane za borbu protiv korona virusa, i u vakcinisanju i logističkoj podršci za masovnije vakcinisanje. General Filjuolo iskustva je sticao i u misijama u Avganistanu (2004) ali i na Kosovu i Metohiji u vrhu komande snaga Kfora, od septembra 2014. godine do avgusta 2015. godine.

Premijer je uzeo generala veoma postojanog na terenu borbe protiv kovida, jer je on tu borbu već započeo i pre nego što je virus zakoračio u Italiju. Bio je taj koji je imao zaduženje da organizuje i sprovede izolaciju Italijana koje je trebalo prebaciti iz Vuhana u Italiju. Potom je za šest meseci uradio neverovatno mnogo na logističkom planu rekonstruišući vojno zdravstvo - u potpuno zapuštenoj klinici „Ćelio“ u Rimu koju je revitalizovao, potom u Milanu postavio i stavio u funkciju 43 specijalizovane ambulante, organizovao i uputio sanitarno osoblje na 140 postavljenih mesta za tampon testiranje na čitavom Apeninskom poluostrvu.

Foto: Epa

Kada su počele pristizati vakcine u Italiju bavio se njihovim raspoređivanjem i urgentnim upućivanjem iz vojne baze na rimskom aerodromu „Pratika Di Mare“ u sve regione, samo za protekli vikend pokrenuo je za nekoliko sati prebacivanje na 102 destinacije.

Ogledao se i u međunarodnoj misiji na KiM gde su napetosti među različitim zajednicama bile velike. Filjuolo je na Balkanu naučio ključnu lekciju na terenu a opisao je kao: „značaj uzajamnog pomaganja i saradnje sa svim akterima s ciljem da se dosegne do maksimalnog jedinstva među institucijama kako bi se definisala intervencija na svim strateškim sektorima". I to je ujedno samo isečak iz biografije ovog postojanog generala „alpinca“, koji je karijeru počeo kao oficir brdske artiljerije.

Mario Dragi ga je postavio na mesto gde će svoje umeće i iskustvo zasigurno iskoristiti na najbolji način jer Italija sigurno tone ako se nešto hitno ne preduzme u zaustavljanju širenja virusa. Od 5. marta do 6. aprila (znači podrazumeva se i katolički Uskrs) važiće novi Dekret o ograničavanju antikovid mera. Ostaju na snazi podele po bojama regiona odnosno ograničenja u zavisnosti od visine zaraze na terenu, uz konstanti nadzor i mogućne promene.

Zbir današnjeg stanja u Italiji dovoljna je potvrda o pandemiji: gotovo 3 miliona pozitivnih od početka pandemije, 98.000 preminulih, samo u jednom danu procenat zaraženih porastao je sa 6,8 na 7,6 pozitivnih na 100 urađenih testova, a broj zaraženih ispod 19 godina pogotovo od mutiranog soja engleskog virusa galopira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)