TRAŽE ISTRAGU VLADINIH MERA: Porodice preminulih od kovida tuže Borisa DŽonsona

Tanjug

07. 03. 2021. u 13:10

PREMIJERA Velike Britanije Borisa Džonsona tuži oko 2.000 porodica koje su izgubile jednog ili više članova familije zbog kovida, u pokušaju da nateraju vladu da sprovede istragu jer žele pravdu zbog načina na koji se država nosila sa pandemijom korona virusa.

ТРАЖЕ ИСТРАГУ ВЛАДИНИХ МЕРА: Породице преминулих од ковида туже Бориса Џонсона

Foto: Tanjug/AP

U Velikoj Britaniji je dosad preminulo 124.419 ljudi, što je najveći broj umrlih od ovog virusa u jednoj evropskoj državi.

Britanija je peta je po broju umrlih u svetu, iza SAD, Brazila, Meksika i Indije.

Grupa "Ožalošćene porodice koje traže pravdu" žele da primoraju vladu da sprovede javnu istragu o načinu na koji se Britanija borila sa pandemijom, preneo je Dejli mejl.

Grupa advokata iz kancelarija Pit Vederbi i Elkan Albrahamson će pisati ministrima ovog meseca, kako bi ih obavestili da se sprovodi sudska revizija Višeg suda.

Džonson je dosad odbijao da naloži ekspertizu vladinog odgovora na pandemiju kovida, tražeći da se prvo smanji rizik od novih infekcija.

Foto: AP

Advokati kažu da je ogroman broj Britanaca preminulo "bespotrebno, zbog vladinih grešaka" i da se istraga takođe mora sprovesti zbog ljudskih prava, piše londonski Tajms.

Grupa ožalošćenih porodica želi da spreči da ponovo dođe do velikog broja preminulih, a tom prilikom su na svom sajtu napisali poruku:

"Članovi porodica i država zaslužuju odgovore".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)