SUV ILI SVEŽ? Koji kvasac češće koristite kada mesite testo

Novosti online

18. 03. 2024. u 09:15

DA LI znate kada se koristi svež kvasac, a kada se koristi suvi?

СУВ ИЛИ СВЕЖ? Који квасац чешће користите када месите тесто

Foto Shutterstock

Kvasac se koristi za pripremu testa, a zahvaljujući njemu peciva i hleb su savršenog ukusa. Možete da koristite svež ili suvi kvasac, ali da li znate razliku između ova dva proizvoda.

Svež kvasac traje samo dve nedelje i mora da se čuva u frižideru, a suvi je prah pa samim tim ima i duži rok trajanja, a može da se čuva na sobnoj temepraturi.

A da li je ovo jedina razlika kada je reč o upotrebi obe vrste kvasca?

Svež kvasac je najbolje da koristite kada morate više puta da premesite testo jer onda neće izgubiti oblik i mekoću, a takođe je bolji kada testo treba da prenoći na hladnom mestu. Kada koristite svež kvasac, morate da vodite računa, jer se on lako kvari i ako temperatura vode pređe 45°C, postoji velika verovatnoća da ćete ga "upropastiti", odnosno da neće "aktivirati" svoja svojstva i učiniti da testo naraste.

S druge strane, suvi kvasac je možda bolje rešenje jer može mnogo duže da stoji, a da ipak osigura da testo nadođe. Dobar je za pripremu testa koja se čuvaju u frižideru preko noći, najbolji je kod onih koja ne treba da se premese više od jednog puta.

(Super Žena/B 92)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!