KOSOVSKA POGAČA: Stari kosovski recept koji se prenosi sa kolena na koleno

Novosti online

02. 03. 2024. u 07:00

Kosovska pogača neizostavni je deo svake svečane trpeze u srpskim domaćinstvima na Kosovu i Metohiji.

КОСОВСКА ПОГАЧА: Стари косовски рецепт који се преноси са колена на колено

Foto Shutterstock

Sastojci:

  • 200ml mlake vode
  • 200ml mlakog mleka
  • 2/3 kocke kvasca
  • dve kašičice šećera
  • 750g brašna
  • so po želji
  • 2-3 kašike ulja za testo
  • 2-3 kašike ulja za premazivanje

Priprema:

Pomešajte vodu i mleko i ugrejte zajedno. Kvasac izmrvite, dodajte šećer, kašiku brašna, i preko toga sipajte vodu i mleko. Izmešajte i ostavite par minuta da se kvasac aktivira, a zatim dodajte so i ulje i postepeno dodajte brašno dok ne zamesite testo (kad pod rukom osetite da je testo umešeno, da se vise ne lepi za ruku, to je to).

Na 200-220 stepeni peći oko 35 minuta, dok ne porumeni. Ako volite da ima hrskavu koricu, odmah je izvadite iz pleha i stavite na rešetkastu podlogu, da može da diše. Ako volite da je korica mekana, ostavite je par trenutaka u tepsiji, postaće mekana.

(Espreso)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)