"SPONA" U SKOPLJU, UČVRŠĆUJE VEZE SRBA U SEVERNOJ MAKEDONIJI I MATICE: Čuvari baštine Stare Srbije

PUNIH 18 godina Srpski kulturno informativni centar SPONA u Skoplju stožer je okupljanja i čvrsta spona sa maticom Srba u Severnoj Makedoniji: od zaseoka Josifova, Marvinaca na krajnjem jugu, preko Skopske Crne Gore, Starog Nagoričana kraj Pčinje, Ljubodraga, Umin dola, Tabanovaca...

СПОНА У СКОПЉУ, УЧВРШЋУЈЕ ВЕЗЕ СРБА У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ И МАТИЦЕ: Чувари баштине Старе Србије

Foto: SPONA

Pod sloganom "SPONA spaja i ne razdvaja", čuvar je vere, kulture i običaja, ali i okosnica humanitarnih akcija za pomoć našim sunarodnicima. Uz sve to predano i neumorno pomažu i Srbe na Kosovu i Metohiji.

- Od osnivanja Centra, humanitarni rad je vrlo važan. Sa organizacijom "Srbi za Srbe" iz Beograda, od 2010. do lane, mahom u selima Makedonije uložili smo 490.616 evra za izgradnju devet novih kuća i obnavljanje 20 ruiniranih porodičnih domova, pomogli smo 80 socijalno ranjivih porodica sa 199 dece. Do decembra 2023, izdvojeno je 189.807 evra za pomoć 12 porodica sa 37 dece. Osim toga, jedna kuća je sagrađena, na šest su u toku radovi, za tri dostavljen građevinski materijal... Mesnoj zajednici u Mrševcima uručen je traktor sa priključnim mašinama - kaže Nataša Stančić, predsednica Centra.

Foto: SPONA

Božićni darovi za srpske mališane

Posebno je značajno i stameno neprekidno angažovanje centra SPONA na očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa Srba na području nekadašnje Stare Srbije, od bezobzirnih pokušaja pisanja nove istorije i sistematskog zatiranja.

"SLOVCE" ZA NAJMLAĐE ČITAOCE

ODMAH po osnivanju, SPONA je 2006, pokrenula portal na srpskom jeziku, a godinu kasnije prvi i jedini časopis "Slovo" na srpskom jeziku sa podlistkom "Slovce" za najmlađe čitaoce. Organizujemo i besplatnu fakultativnu nastavu na srpskom, radionice, izložbe, književne večeri, predavanja, privredne prezentacije... - kaže Bratislava Tanasković.

Foto: SPONA

Čas srpskog jezika

- Minule godine javnost i institucije u Srbiji upozorili smo na novi pokušaj miniranja kamenoloma što ugrožava Vojni memorijal "Zebrnjak", gde počivaju zemni ostaci 678 srpskih ratnika poginulih u Kumanovskoj bici. Potkraj 2020. maticu smo obavestili i o grubom ataku na srpsko nasleđe: pokušaj preimenovanja fresaka u Osogovskom manastiru kod Krive Palanke, kada su imena srpskih svetitelja na freskama preko noći postala vizantijska. Svi zajedno uspeli smo da se svecima vrate njihova srpska imena - podseća Miloš Stojković, istoričar u SPONA. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024