"NAŠ PUK JE ŽRTVOVAN ZA ČAST OTADŽBINE, VAŠI ŽIVOTI NE POSTOJE": Malo je svedočanstava o čuvenom pukovniku Dragutinu Gavriloviću u Kruševcu

S.BABOVIĆ

01. 04. 2023. u 17:59

U KUĆI na ovom mestu živeo je od 1920. do 1930. god. pukovnik Dragutin Gavrilović (1882-1945), proglašen za prvog počasnog građanina Kruševca.

НАШ ПУК ЈЕ ЖРТВОВАН ЗА ЧАСТ ОТАЏБИНЕ, ВАШИ ЖИВОТИ НЕ ПОСТОЈЕ: Мало је сведочанстава о чувеном пуковнику Драгутину Гавриловићу у Крушевцу

Foto:Vikipedija

Ovako, u gradu pod Bagdalom, glasi natpis na tabli fasade u Ulici Majke Jugovića (nekada Zakićevoj, a u pukovnikovo vreme Dušanovoj), postavljenoj početkom decembra 1990.

Obeležje privremenog doma legendarnog branioca Beograda, oktobra 1915. godine, i junaka oba balkanska i Prvog svetskog rata, retko je svedočanstvo o njegovom boravku u gradu na Rasini, nepravedno prema tragu koji je ostavio u Kruševcu.

U nekadašnju srednjovekovnu prestonicu Srbije došao je kao komandant 1. bataljona novoformiranog 47. pešadijskog puka, a ubrzo je preuzeo i komandovanje celim pukom.

Bio je veoma aktivan u humanitarnom i sportskom životu grada, neumorni volonter, pokretač mnogobrojnih plemenitih misija.

- Kao predsednik Sokolskog društva doprineo je izgradnji Sokolskog doma. Osim toga, bio je i prvi predsednik obnovljene Streljačke družine "Obilić", a radio je u Aero-klubu i Okružnom odboru Crvenog krsta - beleži Slobodan Simonović u "Enciklopediji Kruševca".

U ovom gradu verovatno da je proveo najlepši deo svog života, sa suprugom Darinkom Bjelopavlović, svoje četiri ćerke i sina. Opisivali su ga kao izrazitog govornika, a po gradu se pročuo i njegov interni nadimak. Vojnici pod njegovom komandom često su ga zvali Čiča, jer je posle ozbiljne glasne kritike umeo da im kaže "Hajd` sad, blago čiči", sugerišući tako pitomo da se suštinski ne ljuti, iako je popravak držanja - nužan.

U hotelu "Pariz", gde su se između dva svetska rata održavali svi značajni banketi i događaji, predsednik opštine Đorđe Drenovac dodelio je slavnom pukovniku diplomu počasnog građanina. Ujedno, to je bio Gavrilovićev rastanak sa Kruševcom i početak bolne završnice njegovog života i karijere. U narednih par godina bio je profesor Vojne akademije, šef Administrativnog odseka Ministarstva vojske i mornarice, položaj kojim ovaj rođeni vojnik bez kompromisa nije mogao biti zadovoljan.

Drugi svetski rat proveo je u zarobljeništvu u Nirnbergu i, nažalost i sramotu, umire zaboravljen od svog roda ubrzo posle povratka u Beograd, već u leto 1945. godine.

Sin najmlađe Gavrilovićeve ćerke, Emilije Marinković, posvedočio je svojevremeno za "Novosti" da je upravo od majke čuo koliko je njegov deda bio pošten i mudar čovek.
Dok je bio u zarobljeništvu, pisao je ženi i deci da ne uzimaju pomoć koju daje Vlada Milana Nedića, a kada je napuštao nemački logor, odbio je da kao najstariji logoraš izađe prvi, već je izašao poslednji - ispričao je "Novostima" Blagoje Marinković 2011. godine.

ULICU DOBIO TEK 2004. GODINE

SOKOLSKI dom u Kruševcu, zgrada čiju je gradnju pomogao Dragutin Gavrilović, srušena je šezdesetih godina prilikom istraživanja arheološkog lokaliteta Kruševački grad. Ulicu u Kruševcu, koju su poštovaoci njegovog dela decenijama predlagali, dobio je tek 2004. godine.

Tek godinama kasnije, o pukovnikovom junaštvu, koje je tokom karijere bilo priznato, između ostalog i mnogobrojnim odlikovanjima: Karađorđevom zvezdom, Ordenom Belog orla, Jugoslovenskom krunom, Francuskim ratnim krstom, Legijom časti, Medaljom "Miloš Obilić", počelo je više da se govori i da se citira njegov čuveni govor braniocima Beograda.

- Tačno u tri časa, neprijatelj se ima razbiti vašim silnim jurišem, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz svog brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i otadžbine. Vi nemate više da se brinete za svoje živote, oni ne postoje. Zato napred u slavu! Za kralja i otadžbinu! Živeo kralj! Živeo Beograd! - poručio je svojim vojnicima pre drugog juriša na austrougarske položaje, oktobra 1915. godine, tadašnji major Gavrilović i ušao u legendu.

 

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (5)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima