ČAK SU PRETILI BOMBAMA: Kako je u središtu Divčibara "nikla" crrkva Svetog Pantelejmona

V. Mitrić -B. Puzović

06. 06. 2023. u 20:00

CRKVA Svetog Pantelejmona, u samom središtu Divčibara, čija je izgradnja započeta 1995. godine, a okončana 2001. godine, unela je , ne samo duhovne sadržaje i radosti, već je pokrenula turizam na toj srpskoj planini, kod Valjeva.

ЧАК СУ ПРЕТИЛИ БОМБАМА: Како је у средишту Дивчибара никла цррква Светог Пантелејмона

foto V Mitrić

A, sve do tada na Divčibarama nije bilo pravoslavnog hrama. Patrijarh Gavrilo Dožić i vladika Nikolaj su, uoči samog Drugog svetskog rata, bili ovde i utanačili mesto, gde će da bude sagrađena bogomolja, ali je rat omeo sve planove. Umesto crkve, na izabranom mestu, podignut je hotel „Maljen“, a 200 metara od današnje bogomolje, uz koju je i prateće, savremeno zdanje, površine 1500 kvadratnih metara. Trebalo je, potom, više od šest decenija da narod dobije „parče neba na zemlji“ u tom delu Srbije, na nadmorskoj visini od 1.000 metara.

Mudri vladika Lavrentije, u to vreme episkop šabačko-valjevski, i vredni i preduzimljivi prota Stojadin Pavlović, uspeli su da se dogovore sa tadašnjim valjevskim vlastima, da bogomolja i prateće zdanje dobiju baš sadašnju lokaciju. Usledile su velike pobune pojedinaca iz „Brozovog šinjela“, jer je crkva počela da niče da delu, koji je godinama nazivan „Titov gaj“. Bilo je, čak, i pretnji da će na gradilište, a potom i na završen hram, biti bačene bombe!

Ništa nije omelo vladiku, protu Stojadina, verujući narod, pa i valjevsku vlast(SPS) da sve bude završeno, kako je episkop Lavrentije govorio, „kako Bog zapoveda“. Izgradnja je tekla i za vreme NATO bombardovanja naše zemlje. Na zidina crkve je spomen ploča, koja svedoči o tragičnoj smrti dva srpska, oficira, viteza našeg roda, koji su žrtve NATO pohoda, koji su se, inače, svim srcem radovali, kako hram niče „kao iz vode“.

- Ranije su komunisti delili placeve besplatno svojim „važnim drugovima“ iz prestonice, kako bi se Divčibare razvile, ali ništa nije, kao što se vidi, toliko doprinelo progresu planine kao svetinja koja je i biser vaskoliko pravoslavlja - priča vernik i zaljubljenik u Divčibare Željko Maksić. -Ovakva crkva je i na Mačkovom kamenu, koji je, takođe, blagoslovio vladika Lavrentije, a inicijator izgradnje bio protojerej stvarofor prota Stojadin Pavlović, u to vreme direktor Patrijaršijske uprave SPC. Te dve lepotice su divna duhovna simfonija dva naša kraja i dve naše eparhije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)