U ITALIJI PRONAĐENA STARA FRESKA: Predak kultnog napuljskog jela otkriven posle 2.000 godina

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

03. 07. 2023. u 07:00

NA zidu kuće uz koju je bila pekara u drevnom gradu Pompeji, nedaleko od Napulja, sada je otkrivena gotovo neoštećena freska. Čekala je da izađe na svetlost dana 2.000 godina, a predstavlja preteču jednog od omiljenih jela današnjice - picu!

У ИТАЛИЈИ ПРОНАЂЕНА СТАРА ФРЕСКА: Предак култног напуљског јела откривен после 2.000 година

milica ostojić

Naravno, nedostaju mocarela i paradajz koji su uneti u jelovnik u Italiji mnogo vekova kasnije - paradajz po zvaničnom dokumentu 1548. prvi put u Pizi, a mocarela u 15. veku.

Ipak, kako proizilazi iz prve ikonografske analaze naslikane mrtve prirode iz novih

iskopavanja na terenu (Ređo IX), reč je o lepinji (fokača) ravnog oblika na kojoj se nalazi premaz, pretpostavlja se moretum (sir sa listovima mirišljavih travčica, maslinovim uljem i sirćetom), razno voće, a položena na jednom srebrnom poslužavniku, uz čašu vina - čini se istinski predak napuljskog kultnog jela.

Na ravnoj lepinji drevni umetnik naslikao je nar, možda je i urma, začin moretum, označen tačkama žućkaste i oker boje. Na poslužavniku je suvo voće i jedan venac žutih sitnih plodova planike pored urmi i nara, ali i ananasa.

Ovakav način likovnog prikazivanja koji je završio ispod ruševina Pompeje i sada izašao na svetlost dana, poznat je iz antičkog vremena, a naziva se xenija. Inspirisan je

"gostoljubivim darovima", odnosno darovima koji su ponuđeni gostu prema grčkoj tradiciji koja datira iz helenističkog perioda (od trećeg do prvog veka pre nove ere). Postoji oko 300 dela ovog tipa otkrivenih u Pompeji i često aludiraju na svetu sferu kao i na gostoprimstvo. Nedavno otkrivena freska razlikuje se od do sada nađenih radova po izuzetnom kvalitetu izvođenja i očuvanosti.

Pompeja, dakle, nastavlja da iznenađuje javnost, a direktor Arheološkog parka Gabrijel Cuhtrigel potvrđuje da se na ovoj fresci nalaze teme iz helenističke tradicije. On ističe da je u pitanju kontrast između štedljivog i jednostavnog obroka s jedne strane i

raskoši srebrnih poslužavnika sa druge, uz prefinjenost umetničkih i literarnih predstavljanja.

- Kako da ne pomislimo na picu, takođe rođenu kao siromašno jelo u južnoj Italiji koja je osvojila svet, a takođe se služi i u restoranima za Mišlenovim zvezdicama - istakao je Cuhtrigel.

U atrijumu kuće na mestu koje se sada istražuje, gde je pronađena freska, nalazila se dograđena pekara koja je već delimično istražena između 1888. i 1891. U radnim prostorijama kod peći pre nekoliko nedelja pronađeni su i skeleti tri žrtve.

Reč je o istraživanju čitavog bloka drevnog grada površine od oko 3.200 kvadratnih metara, koji je Vezuv zatrpao 79. godine nove ere.

Koliko će Pompeja još iznenađivati govori i podatak da je za otkopavanje ostalo još oko 22 hektara blokova i kuća grada koji je zakopan pod stvrdnutom lavom i pepelom, što čini gotovo trećinu teritorije nekadašnje Pompeje.

Vergilijeva "Eneida"

STRUČNjACI pojašnjavaju da se iz odlomka u Vergilijevoj "Eneidi" može zaključiti po postavljenom voću i drugim proizvodima sa polja, da je na novootkrivenoj fresci "žrtveni hleb" koji izigrava "trpezu" trojanskim junacima koji pojedu voće pa "podlogu". U Vergilijevom epu to znači da se ispunilo proročanstvo po kome će naći novi dom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)