VELIKA ŽELJA NEUROHIRURGA IZ KRUŠEVCA: Posle 104 godine obnavlja grob pradedi junaku

S. BABOVIĆ

12. 07. 2023. u 14:45

VOJNIK Živan Kostić iz sela Gari kod Kruševca poginuo je na Svetog Nikolu 1912. nedaleko od Kosovske Mitrovice, ne dočekavši tako konačno oslobođenje Kosova 1913. i njegov povratak matici Srbiji.

ВЕЛИКА ЖЕЉА НЕУРОХИРУРГА ИЗ КРУШЕВЦА: После 104 године обнавља гроб прадеди јунаку

S. Babović

Kostić je bio jedini vojnik iz svog sela koji je nastradao u borbama za slobodnu južnu srpsku pokrajinu. Sve do 1919. njegove kosti počivale su u zajedničkoj grobnici nedaleko od mesta stradanja, a potom ih je preuzela porodica i sahranila u rodnom selu. Iako oštećenog kamena, nadgrobni spomenik odvažnog vojnika još ponosno stoji na starom groblju u selu Gari. Sada njegov praunuk dr Slobodan Kostić, neurohirurg u penziji, želi da ga obnovi, da postavi spomen-ploču, kao i da uredi deo groblja na kojem se uz grob njegovog pradede nalazi još nekoliko vrlo starih spomenika.

S. Babović

Dr Slobodan Kostić, neurohirurg iz Kruševca

- O okolnostima pod kojima je poginuo, nažalost, ima malo podataka - kaže praunuk Živanov. - Znamo da je nastradao u prodoru srpske vojske ka Prištini. Bio je sahranjen na Kosmetu u zajedničkoj grobnici, sve dok Kraljevina SHS nije omogućila potomcima da preuzmu ostatke.

Na nadgrobnom spomeniku danas je teško čitljiv zapis o Živanu Kostiću. Više o njemu znali su meštani, čije je priče praunuk slušao kao dečak.

- Bio je pravi zemljoradnik, pričali su da je bio toliko dobar čovek, da nikada čak ni stoku nije hteo da tuče kada bi ih poterao ovde kroz strmo Žuto brdo - govori s ponosom Živanov praunuk. - Gari je u njegovom vremenu bilo selo crnogorskih doseljenika, ali i ja pamtim crnogorske pesme na slavama iz detinjstva. Pradeda je ovde došao ženidbom 1899, sa udovicom Milicom, koja je iz prvog braka imala četiri ćerke i sina.

Živan i Milica su dobili Milana, koji je imao samo 12 godina kada mu je poginuo otac. Milan Kostić bio je otac šestoro dece, među njima i Slobodanovog oca Mihajla, izuzetnog harmonikaša i majstora za izradu ovog instrumenta. I Mihajlo je odlazio na Kosmet da obilazi mesto gde je poginuo i prvobitno sahranjen njegov deda, čak i kada je stratište 1953. preorano i obraslo travom. Odlazio je i dr Kostić, a za podacima o pogibiji dede uzalud je tragao i u knjigama.

- Pradeda je imao 42 godine kada je Srbija, sa Crnom Gorom, Bugarskom, Grčkom objavila rat Otomanskom carstvu, ali poziv da se bori u narodu se nije odbijao nikada - kaže dr Slobodan.

Otac spasavao američke pilote

HARMONIKAŠ Mihajlo Kostić, moj otac, bio je 11 meseci u zatvoru u Nišu, jer je u Drugom svetskom ratu bio uz četnike. Učestvovao je i u spasavanju američkih pilota. Na poklon je od njih dobio ručni sat - priča dr Slobodan Kostić.  

Na mestu gde je nadgrobni spomenik Živana Kostića ima još starih grobnica. Naš sagovornik kaže da je pre nekoliko godina prostor sređen, ali da je on voljan da plati mesnoj zajednici kako bi se na neki način i obeležilo mesto gde počiva njegov pradeda, jedan od junaka Prvog balkanskog rata.

- Pre 11 godina smo na Starom groblju u ovde selu održali i stogodišnji pomen pradedi. Želeli smo i da podstaknemo druge porodice čiji su preci stradali u oslobodilačkim ratovima Srbije da to isto čine - priča dr Kostić. - Živan je poslednji moj predak koji ovde počiva. Već se deda preselio u Kruševac. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana