ZAŠTO JE 1873. VAŽNA ZA NIKOLU TESLU: Šta se geniju iz Smiljana dogodilo 24. jula te godine?

J. Matijević

24. 07. 2023. u 12:33

U ŽIVOTU srpskog naučnika Nikole Tesle mnogo je važnih datuma, ali 24. jul 1873. svakako je poseban. Naime, tog dana, pre ravno 150 godina, Tesla je maturirao u Velikoj kraljevskoj realki u Rakovcu (deo Karlovca u današnjoj Hrvatskoj, tada Austrougarskoj), u grupi od svega sedam učenika. Maturirao je sa vrlodobrim uspehom, jer je iz nacrtne geometrije bio dovoljan.

ЗАШТО ЈЕ 1873. ВАЖНА ЗА НИКОЛУ ТЕСЛУ: Шта се генију из Смиљана догодило 24. јула те године?

Adligat

Odluka da nastavi školovanje dovela je pametnog dečaka iz Smiljana u Rakovac kada je imao 14. godina. Tada je upisao Veliku realku (pandan današnjim gimnazijama) u ovom mestu na obali reke Korane, tada prigradskom naselju Karlovca.

Privatna arhiva

U originalnom dnevniku iz 1873, Tesla je pod brojem sedam

Tu je živeo kod svoje tetke, očeve sestre Stanke, čiji mu "kućni red" baš i nije odgovarao. Prisećajući se tih dana, zapisao je da "ni u tvrđavi usred rata nije bilo strože stege". Uz to, kako je isticao, tetka ga je "hranila kao kanarinca".

Ipak, u realki se Tesla, praktično, prvi put susreo sa primenjenom naukom, a najviše zahvaljujući dobro opremljenoj školi i, pre svega, zahvaljujući profesoru Martinu Sekuliću (1833-1905) koji se aktivno bavio zanimljivim eksperimentima i izvodio ih pred đacima. To je mladog Nikolu Teslu još više zainteresovalo za fiziku i matematiku.

Zanimljivo je, međutim, da tokom te 1873. godine, dnevnik Velike realke u Rakovcu, nikako nije ukazivao na Teslinu genijalnost u oblasti prirodnih nauka, jer je iz matematike imao, verovali ili ne - jedinicu, a na primer iz istorije - peticu.

Privatna arhiva

Potvrda o maturi na ime Nikole Tesle

Posle završene mature (tada je imao 17 godina) vratio se u Gospić i već prvi dan se razboleo od kolere. Bolovao je devet meseci. Kada je ozdravio, otac Milutin, pravoslavni sveštenik, šalje ga ujaku proti Tomi Mandiću, u Tomingaj kod Gračca, da boravkom na selu i planini prikuplja snagu za napore koji ga očekuju. Na studije elektrotehnike kreće 1875. godine, dve godine posle mature. Upisuje se u Politehničku školu u Gracu, u južnoj Štajerskoj (danas Austrija). Tada mu je bilo 19 godina. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove