SEĆANJE NA ZORU UŽASA: Katastrofa je odnela 1.070 života, bilo je oko 3.000 povređenih

M. Stančić - Od stalnog dopisnika - SKOPLjE

27. 07. 2023. u 11:45

NAVRŠILO se ravno šest decenija od razornog zemljotresa u Skoplju. U praskozorje, 26. jula 1963. tačno u 5.17, zemlja se stravično zatresla i, kako je zabeleženo, "podrhtavala sve do 5.43". Više od 25 minuta. Velika katastrofa odnela je 1.070 života, bilo je oko 3.000 povređenih, srušeno je 15.800 stanova, oštećeno 28.000 kuća, a bez krova nad glavom ostalo je više od 200.000 ljudi.

СЕЋАЊЕ НА ЗОРУ УЖАСА: Катастрофа је однела 1.070 живота, било је око 3.000 повређених

Foto: Vikipedia

Sećanje na taj crni datum utisnut u istoriju Skoplja juče je obeležen nizom prigodnih programa. U podsećanjima se ističe:

"Zbog tragedije koja je zadesila tada glavni grad Makedonije, južne jugoslovenske republike, Međunarodni crveni krst uputio je apel svim nacionalnim organizacijama da organizuju pomoć u ishrani za skopsku decu. Interparlamentarna unija uputila je preporuku svim parlamentima i vladama da pomognu pri obnovi Skoplja. Solidarnošću čitave jugoslovenske zajednice pomoć je stizala sa svih strana. Institucije i humanitarne organizacije u zemlji, kao i mnogim stranim državama prikupljale su pomoć za unesrećene građane Skoplja i okoline. Dugoročnim aktivnostima Jugoslavije i UN planski se radilo na pomoći obnove razrušenog grada, koji i danas s pravom nosi naziv - grad solidarnosti."

 

Projektom Ministarstva kulture Severne Makedonije "Skoplje u pet i sedamnaest" realizuje se više događaja na nekoliko lokacija u gradu... U Muzeju savremene umetnosti (MSU) otvorena je digitalna izložba "Uspeh i pad Skoplja" Državnog arhiva Makedonije, sa foto-zapisima Kire Georgievskog, a u Kinoteci Makedonije prikazan je izbor kratkih filmskih žurnala "Filmskih novosti" povodom zemljotresa. Upriličena je i multimedijalna muzička platforma "Terapija: govori za Skoplje".

"Podvig" nastao u čast herojima

ZADIVLjENE požrtvovanošću i humanošću žitelja Skoplja, ali i cele Jugoslavije, koji su pomagali da se spasu povređeni, grad raščisti i iznova podigne, "Večernje novosti" su posle zemljotresa u Skoplju ustanovile svoju tradicionalnu akciju "Najplemenitiji podvig godine", koja danas važi za srpsku "Legiju časti". Prvi dobitnik bio je Maksim Stojanović (na slici), električar iz Skoplja. Tog jutra on je u komandnom centru elektrodistribucije uspeo da isključi struju. tako je sprečio požar i stradanje još hiljada ljudi.

U zdanju Muzeja grada Skoplja, nekadašnje Stare železničke stanice, održan je multimedijalni nastup "Terapija", u kom su učestvovali mnogi umetnici. Podsećanjem na staro Skoplje, pripremljena je i izložba Mihaila Korubina, Antonija Maznevskog i Velimira Žernovskog koji delima dočaravaju umetnički beleg grada na Vardaru, kao i izložbe "Skoplje - grad Feniks" i ona koja prikazuje novinske izveštaje o tragediji koja je zadesila Skoplje.

Izložba Altarasovih fotografija

NA 14 panoa u salonu Memorijalnog centra Holokausta fotografijama je dočaran život u Skoplju i njegovoj Jevrejskoj mahali uoči zemljotresa, odmah posle, kao i počeci stvaranja modernog grada. Autor većine fotografija je Rafael Altaras, koje je njegov sin darovao Fondu Holokausta. Altaras je bio oficir JNA na službi u Skoplju od 1959. do 1963, gde je doživeo zemljotres. Među prvima je pomogao povređenima. Pomažući je i fotografisao jer mu je to bio hobi, a fotografije su ostale autentični zapis užasa koji je zadesio Skolje.

BONUS VIDEO - OSLIKAVANjE HRAMA U TRSTENIKU: Pogledajte kako izgledaju prvih 1.000 kvadrata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)