HRAM SVETOG SAVE SPONA DRVARA I BEOGRADA: U gradiću koji su nekada pamtili po Titu, ponose se svetinjom sa imenom prvog arhiepiskopa SPC

S. MIŠLjENOVIĆ

30. 07. 2023. u 07:00

DRVAR i Beograd povezuje jedna veoma važna stvar - imaju Hram Svetog Save, sabornu crkvu koja nosi ime prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve, srpskog princa, književnika i diplomate, utemeljitelja gotovo svega što čini našu srpsku državu.

ХРАМ СВЕТОГ САВЕ СПОНА ДРВАРА И БЕОГРАДА: У градићу који су некада памтили по Титу, поносе се светињом са именом првог архиепископа СПЦ

HRAM Svetog Save Drvar foto ustupljena fotografija

I u Drvaru su na to neizmerno ponosni, naročito kada se nađu u matici Srbiji, u njenoj prestonici, gde svima pričaju da i oni imaju hram koji nosi ime našeg svetitelja i prosvetitelja.

Foto: S.M.

Tako je bilo i kada su nedavno deca iz Drvara prisustvovala obeležavanju rođendana Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija u beogradskom Hramu Svetog Save. Patrijarhu su darovali crtež istoimenog hrama u svom rodnom gradu i tradicionalne proizvode od drenjina po kojima je takođe poznat ovaj kraj.

Foto: S.M.

MUP

Na području Drvarske parohije nalazi se jedanaest pravoslavnih hramova, ali glavni je onaj koji nosi ime Svetog Save. Sagrađen je između 1932. i 1939. godine, za vreme sveštenomučenika Milana Banjca. U ovom hramu, 1991. godine ustoličen je prvi episkop bihaćko-petrovački Hrizostom Jevtić.

- U Hramu Svetog Save u Drvaru postoji i kripta gde su 1992. godine pohranjene mošti sveštenomučenika drvarskih Milana (Banjca) i Milana (Golubovića), te mučenika stradalih zajedno sa njima u Risovačkoj jami, kod Krnjeuše u opštini Bosanski Petrovac. Tu su ih ustaše na svirep način mučile, a potom bacile u bezdan - kaže za "Novosti" Saša Crljić, starešina Hrama Svetog Save u Drvaru.

Foto: S.M.

Prema njegovim rečima, hram se već godinama obnavlja jer je pravoslavna bogomolja devastirana u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini početkom devedesetih:

- Hram treba da se renovira, a posebno unutrašnjost. Spoljašnji deo je urađen, kao i novi krov, ali sad je u planu detaljna unutrašnja rekonstrukcija - priča nam sveštenik Crljić.

Za "Novosti" objašnjava da je posle Prvog svetskog rata započeta izgradnja tri hrama koji je trebalo da ponesu ime Svetog Save:

- Jedan hram je trebalo da bude sagrađen kod Splita, drugi kod Šibenika i treći u Drvaru. Od planirana tri, sagrađen je samo ovaj u Drvaru, što nas na ovim prostorima čini ponosnim. Ovaj hram je bio na metikomunista dugo posle završetka Drugog svetskog rata a i drvarski kraj je bio komunistički.

Foto: S.M.

- Komunisti su posle rata hram pretvorili u skladište soli i brašna. Hram je prvi put osveštan tek 1989. godine, čak 50 godina nakon što je sagrađen - ističe sveštenik Crljić. Deca iz Drvara se ponose svojim Hramom Svetog Save i tome je umnogome doprinela veronauka koju uče u školi. - Danas možemo reći i da se ljudi vraćaju crkvi i žele da se obnovi Hram Svetog Save. Ipak, zasad nema dovoljno većih priložnika, ali narod izdvaja za obnovu koliko može i nadam se u neko dogledno vreme da ćemo crkvu potpuno obnoviti, da bude na ponos svih Drvarčana - poručio je sveštenik Crljić.

Inače, od jedanaest pravoslavnih hramova na području Drvara najstariji - Preobraženja Gospodnjeg je u Velikom Cvjetniću i podaci o njemu datiraju još iz 1788. godine. Pravoslavne svetinje su i Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Vrtoču, Kapela Svetih sveštenomučenika drvarskih Milana i Milana na Spasovini, Hram Svetog proroka Ilije u Bastasima i Hram Pokrova Presvete Bogorodice na Zavođu u Šipovljanima, te Kapela Svetog velikomučenika Dimitrija na Kamenici. Tu je i Hram Preobraženja Gospodnjeg u Velikom Cvjetniću, Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Trubaru, Hram cara Konstantina i carice Jelene u Boboljucima, Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Prekaji, Hram Svetog proroka Ilije u Rorama i Crkva Svetog Prokopija u Mokronogama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024