POZLATIĆE NAS PONOVO ZLATNA TRUBA "NOVOSTI": Naši reporteri sa saborašima i trubačima u Guči

Vlada Ilić

13. 08. 2023. u 07:45

KOME li će se posrećiti da ove godine, jubilarnu, 60. "Zlatnu trubu", dar "Večernjih novosti", pronese prestonicom trube i ostane upisan u analima najveće trubačke fešte na svetu? To je pitanje koje muči 16 kapelnika vrsnih trubačkih orkestara iz cele Srbije, to je pitanje od, kako vele, njihovog životnog značaja, pitanje prestiža, budućnosti i berićeta...

ПОЗЛАТИЋЕ НАС ПОНОВО ЗЛАТНА ТРУБА НОВОСТИ: Наши репортери са саборашима и трубачима у Гучи

Foto: V. Ilić

Da li su izabrali pravu pesmu, kolo, čoček, da li će probuditi srca saboraša, da li će zaigrati na stadionu kraj Bjelice i počastiti ih aplauzima..? Sve će se znati u nedelju uveče, nakon što iz limenih "flighorni" zasvira trubačka duša, jer samo je to recept za uspeh asova.

Foto: V. Ilić

Za trofej našeg lista ove godine takmičiće se 16 vrsnih trubača - iz orkestara Bojana Krstića (Vladičin Han), "Dragačevske trube" (Guča), Isidora Zećirovića (Bojnik), Bojana Ristića (Vladičin Han), "Braća Ilić" (Požega), Vladimira Ivanovića (Zagužanje), Aleksandra Đorđevića (Bor), Kristijana Azirovića (Bojnik), "Timočki veseljaci" (Knjaževac), Manuela Ametovića (Bojnik), Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića (Arilje), Stefana Mladenovića (Vranje), Marka Gligorijevića (Bajina Bašta), Damira Ametovića (Beograd), Milenka Filipovića (Bajina Bašta) i Stanislava Antića (Zagužanje). Učestvovanje na takmičenju otkazao je Marko Trnavac iz Mršelja, kome se već posrećilo da dve godine osvoji "Zlatnu". Veli nam da želi da se ove godine odmori, pa da naredne opet "zasija".

Foto: V. Ilić

- Ne spavam već danima. Velika trema. Razmišljam o "Zlatnoj" i zamišljam sebe na bini na stadionu kako podižem uvis trubu i ljubim je, ljubim... Sav se naježim i kada o tome samo pričam..., a zamislite šta bih doživeo da se to ostvari... Ne znam kako bih to preživeo, ali znam da je to nagrada koja je san svakom trubaču - kazao nam je vrsni trubač Vladimir Ivanović iz Zagužanja.

Foto: V. Ilić

 

Njegov mlađi kolega Luka Krstić (14) iz čuvene trubačke kuće u Vladičinom Hanu, prvi put se takmiči u seniorskoj konkurenciji na Saboru. Ljubav prema trubi nasledio je od oca Bojana, dobitnika majstorskog pisma, koji se ovenčao i "Zlatnom" našeg lista, njegovih "Večernjih novosti".

Foto: V. Ilić

- Krenuo sam stopama svog oca. On je imao veliku želju da postanem izvrsni trubač, zato i pohađam muzičku školu. Ovu vrstu muzike koju moj otac svira, ja sam to savlado lako, jer sam navikao na teže kompozicije. U našoj kući se sve promenilo od onog dana kada je otac osvojio "Zlatnu" 2015. godine, to nam je u suštini promenilo živote. Tada sam shvatio koliki je značaj vaše nagrade i zato je moja želja da je i ja osvojim. Radio sam puno, vežbao, i hoću da dokažem da u mojim godinama mogu da se ravnam sa bilo kim, pa čak i sa trubačima koji su stariji od mene i po 30 godina - kazao nam je samouvereno ovaj dečak, zvani Luka Luis, koji će biti najmlađi takmičar koji će se ove godine boriti za našu nagradu. 

Foto: V. Ilić

A svoje nadmetanje završili su u petak uveče omladinski orkestri. Nova trubačka zvezda je rođena - desetogodišnji Mateja Stanisavljević iz Vlasotinca. Iako je trebalo da se takmiči u pionirskoj konkurenciji, zbog manjka orkestara u ovoj kategoriji, u poslednji čas žiri mu je dozvolio da izađe na megdan sa starijim trubačima. I nisu se pokajali. I žiri i publika čuli su neverovatnu svirku, mališa je zadao lekciju svojim starijim kolegama. Zasvirao je pesmu "Slike" Snežane Đurišić, toliko zahtevnu da se retko koji senior "hvata ukoštac" sa njom. On je to majstorski uradio, očarao i publiku i žiri. Takav čist i pun zvuk trube odavno se ovde nije čuo... Sigurno je da se u Guči pojavio budući majstor trube...

Večeras - veliko finale

ZA danas u 18 časova zakazano je finalno takmičenje trubačkih orkestara. U pauzi, nakon nadmetanja, dok žiri bude donosio odluku ko će osvojiti nagrade, predviđen je gala koncert narodnog orkestra sa pevačima - Banetom Mojićevićem, Stevanom Anđelkovićem, Aleksandrom Tirnanićem i Nikolom Rokvićem.

- Moj "čale" me naučio da sviram. Truba je za mene kao igračka. Nimalo se ne mučim dok je sviram. Sve mi je kao kada pričam, tako lako izlazi ton... Ne znam kako, možda zbog toga što sam trubu u ruke uzeo još sa pet godina... i od tada je ne ispuštam. Gde sam ja, tu je i ona... Mogu da vam kažem da ću ja jednog dana postati majstor. Videćete, biće to vrlo brzo... - poručio je Mateja.

Foto: V. Ilić

U celoj Guči vri kao u košnici. Trubač Manuel Ametović, koji će se takođe prvi put boriti za "Zlatnu", para nebo nad Gučom zvukom svoje trube. U njegovom orkestru mesto je našao i desetogodišnji Mihailo Ametović, koji prati oca, strica i brata iz orkestra u stopu. Samo da bi na uvce čuli njegovu trubu borile su se devojke, Čačanke - Staša Grujičić, Anđelija Zoćević, njena mlađa sestra Milica...

Snove uz naš list mnogi dosanjali

SANjALI su kao deca, tinejdžeri, mladići... Sanjali i dosanjali zlatne snove, "Zlatnu trubu" uz naše i njihove "Večernje novosti"! Svako od njih, tih istinskih majstora trube - Srećko Obradović, Milivoje Stanimirović, Milovan Petrović, njegov sin Dejan, pa Dejan Jevđić, Fejat Sejdić, ili Boban Marković, Slobodan Salijević i mnogi drugi - od daleke 1964. stasavao je uz "Novosti", koje su svedočile o njihovim snovima, upornosti, uspesima... "Večernje novosti", u godini kada obeležavaju veliki jubilej - 70 godina postojanja, sedam decenija bitisanja na našem medijskom nebu, ponosne su što se među mnogobrojnim akcijama naše Kompanije izdvaja ova koja posebno svedoči o našoj tradiciji, o našoj trubi, tom prkosnom istrumentu koji se samo na našim prostorima saboruje, kao istinski Sabor trubača. Slavi ga pitoma Guča, slavi ponosna Srbija, slave "Novosti". Slavimo i ove godine "Zlatnu trbunu"!

- Čujemo šta je dobro... Ovo je vrhunski orkestar. Mali Mihailo ubija kako svira. Povede nas njegova svirka, pa se penjemo na stolice i stolove... To nigde ne može, sem u Guči... Ovde je atmosfera toliko dobra, ponese vas sve da igrate, pevate. Ovde ste samo svoji - kazale su nam tri devojke, koje su bile prava atrakcija u Guči. I Dule Dozet (56) koji je samo zbog Sabora prevalio nekoliko hiljada kilometara iz daleke Australije, nikad se nije pokajao što odmor u Srbiji provodi u Guči. - Treći put sam ovde. U Guči je Srbija na steroidima - našalio se Dule, rodom iz Vršca, koji već godinama živi i radi u Melburnu. - Guča je prosto magnet koji spaja ljude. Ovde sam upoznao toliko dobrih ljudi, i kući se vraćam sa toliko uspomena i doživljaja... Ovo mesto je jedinstveno i neponovljivo u svetu... Ono te "napoji" energijom i da ti neki novi pogled na svet, a posebno na našu dragu Srbiju...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije