SA VERNICIMA U MANASTIRU TUMANE KOD GOLUPCA: Ovo je srce naše vere, koje pruža istinsku utehu... Dolaze cele godine vernici

D. Novković

20. 08. 2023. u 11:00

MANASTIR Tumane kod Golupca, sveto mesto, mesto isceljiteljsko, mesto naše vere, mesto koje pruža utehu. Ovako o svetinji Srpske pravoslavne crkve, gotovo uglas govore vernici.

СА ВЕРНИЦИМА У МАНАСТИРУ ТУМАНЕ КОД ГОЛУПЦА: Ово је срце наше вере, које пружа истинску утеху... Долазе целе године верници

Foto FB Tumane

A njih je ovde svakodnevno veliki broj, "ne zna im se broj" dodaju dok se klanjaju moštima prepodobnog Jakova Tumanskog i svecima Zosimu i Jakovu.

Posećuju manastir vernici i iz zemlje i okruženja. Tako je bilo i ovih dana. Mnogi od njih će doći ovde ponovo već sutra, 21. avgusta, kada SPC slavi praznik svetih Zosima i Jakova. Manastirski kompleks biće mali da primi sve vernike, a put manastira godinama se organizuje prevoz autobusima iz čak oko 60 gradova Srbije i regiona.

- Pozivamo sve one koji imaju veru da dođu u ponedeljak, da se ovde zajedno saberemo.

Celog dana čitaće se molitve za zdravlje i svi će imati pristup moštima svetih Zosima i Jakova - poručuje iguman Dimitrije, starešina manastira.

U svojoj knjizi "Manastir Tumane, čudo ljubavi božje", iguman Dimitrije je prikupio mnogobrojna svedočenja vernika o tome kako su se oni ili njihovi bližnji izlečili od najtežih bolesti ili dobili potomstvo posle više godina, nakon što su posetili Tumane i pomolili se svecima Zosimu i Jakovu.

U manastirskoj crkvi služiće se i sutra sveta arhijerejska liturgija, a potom sledi blagosiljanje slavskog kolača i slavsko posluženje za vernike i ostale goste. U blizini manastira i danas postoji isposnica Zosima Sinaita, koji je u Srbiju pristigao sa Sinaja, u srednjem veku. Isposnicu čine dve pećine, od kojih je jedna preuređena u pećinsku crkvicu. Njegove mošti pronađene su u manastirskoj crkvi 1936. godine. Pošto su izvađene iz zemlje, oprane su u vinu i stavljene u kivot. Mnogobrojni vernici smatraju da one imaju isceliteljsku moć i pomažu u lečenju mnogih bolesti.

Isceliteljske moći pripisuju se i moštima prepodobnog Jakova Tumanskog, učenika Svetog Nikolaja Velimirovića, koji je, kao žički monah, po sopstvenoj želji, sahranjen na groblju u Tumanu 1946. godine. Reč je o doktoru filozofije na Sorboni i prava u Monpeljeu, dr Jakovu Arsoviću, nekadašnjem ambasadoru Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj. Njegove mošti pronađene su 2014. godine i danas se nalaze u manastirskoj crkvi.

Ovde se nalazi se ikona Presvete Bogorodice "Kurskaja", koju monasi smatraju najvećom svetinjom manastira. Ova ikona, doneta iz okoline ruskog grada Kursk, dva puta je spasena iz požara i smatra se čudotvornom. Monasi se nadaju da će se jednog dana u Tumanu podići hram u njenu čast, kako bi bila izložena pred vernicima na poklonjenje i blagoslov.

U manastir Tumane dolaze i oni koji nisu vernici, kako bi uživali u izuzetno sređenom kompleksu, koji se nalazi podno brda, usred šumskog predela. Sem lepo uređene crkve, pored koje se nalazi prodavnica sa ikonama i manastirskim proizvodima, tu je i besprekorno održavana porta, sa negovanom travom, cvećem i klupama. Pored manastira protiče Tumanska reka. Manastir ima i mini zoo-vrt, sopstvenu ekonomiju i pčelinjak, a za goste se gradi i konak sa bibliotekom.

Paljen i miniran

MANASTIR Tumane podignut je u 14. veku i posvećen je Svetom arhangelu Gavrilu. Tokom Prvog i Drugog srpskog ustanka bio je spaljen, a obnovljen je za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića. Srušen je miniranjem do temelja 1910. godine, da bi 14 godina kasnije bio ponovo sagrađen.

Humanost

MONASI Tumana redovno daju priloge i pomoć ugroženima. U hrani i novcu pomažu ostale crkve i manastire, domove za decu i stare, internate, ali i pojedince. Novac je preusmeren i za terapije matičnim ćelijama za dečaka Vuka Sretenovića (5) iz Aranđelovca, kao i za nabavku proteze za Nevenu Vujić (20) iz Dubone, koja je 5. maja teško ranjena kod Mladenovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu