SVAKOME JE MIR POTREBAN: Patrijarh u Subotici na proslavi Patrona Eparhije bačke

J. LEMAJIĆ

02. 10. 2023. u 17:30

U PRISUSTVU nekoliko stotina vernika iz svih krajeva Vojvodine, u porti Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici proslavljen je Patron Eparhije bačke - Prenos moštiju svetog Irineja, episkopa bačkog, i svetih mučenika bačkih.

СВАКОМЕ ЈЕ МИР ПОТРЕБАН: Патријарх у Суботици на прослави Патрона Епархије бачке

foto J.L.

Svetom arhijerejskom liturgijom načalstvovao je patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje mnogih arhijereja i sveštenstva. Proslava Patrona Eparhije bačke počela je u nedelju uveče, kada su u porti Svetovaznesenjskog hrama, koji slavi tri veka postojanja, Njegovu svetost dočekali domaćin - vladika bački Irinej (Bulović), drugi arhijereji, sveštenstvo i mnogobrojni verni narod.

Po dolasku u portu hrama, patrijarh Porfirije je celivao mošti Svetog vladike Irineja (Ćirića), potom ih predao protojereju-stavroforu Mirku Šipki, umirovljenom svešteniku, i protonamesniku Milošu Petroviću, nastojatelju hrama, koji su ih u svečanoj litiji uneli u hram. Mošti svetog Irineja (Ćirića) od sada će biti u subotičkom hramu.

Po završetku liturgije, patrijarh Porfirije se obratio vernicima, poručivši im da se drže hrišćanske vere, kao i da u molitvama spomenu i našu braću na Kosovu i Metohiji.

- Sabrali smo se u divnom gradu na severu Bačke, u velikom broju i mi koji smo došli, a i u ime onih koji nisu danas sa nama, sabrali smo se u jednoj veri, ljubavi i nadi, u jednom Gospodu i nema blagoslovenijeg sabora i čvršće zajednice - kazao je patrijarh srpski. - Nema intenzivnijeg jedinstva od jedinstva koje je rezultat sabiranja u jednoj veri, u Hristu i ništa to, slava Bogu, nije novo za naš narod. Od kada zna za sebe naš narod je imao hram kao mesto svoga sabiranja, kao mesto čuvanja sebe i svoga identiteta, kao mesto pronalaženja smisla postojanja na zemlji, kao mesto susretanja sa Bogom i jednih sa drugima.

TRI VEKA SVETINjE U SUBOTICI

PRE ravno tri veka, 1723. godine, u Subotici je počela izgradnja Hrama Vaznesenja Gospodnjeg, prve hrišćanske crkve u tadašnjoj Trgovišnoj varoši Svete Marije. Od toga vremena, sa srpskim narodom, ova svetinja je živela sve borbe, stradanja, duhovno i materijalno uzdizanje... Zato on za Subotičane nije samo prelepo neobarokno zdanje, već i srce i duša pravoslavnog življa. 

U svojoj besedi, patrijarh je poručio i da reč Hristova, zapisana u Jevađelju, otkriva ispravan način života koji nas vodi u pronalaženje smisla postojanja na zemlji i otvara puteve duhovne radosti, koji su istovremeno i putevi spasenja.

- Kada se trudimo da živimo po Jevanđelju, to činimo i za spasenje drugih. Nekad kažu da treba modernizovati reč Hristovu, a to znači da treba da je se odreknemo. A mi se molimo i za takve, da nam Bog da vere i za braću i sestre kojima vere nedostaje. Sve vas molim da u svoje molitve unesete našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, da im Bog da mira, da budemo uvek spremni da nosimo i delimo krst njihov koji je i naš krst. Da Bog da razumevanja i onima koji imaju silu i moć i neretko zatvaraju oči na nepravdu, a ponekad koriste različite aršine. Svaki čovek je ikona Božja i svakome je potreban mir.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)