NEVEROVATAN PROJEKAT U NIŠU: Otkrivaju izgled junaka sa Čegra

J. ĆOSIN

04. 10. 2023. u 16:01

Prvi put u istoriji, javnost će uskoro moći da sazna kako su izgledali srpski junaci čije lobanje vekovima stoje uzidane u spomenik Ćele-kula u Nišu, kao svedok teškog i stradalničkog vremena za naš narod. Za 214 godina postojanja ovog spomenika, do sada se niko nije bavio detaljnom i naučnom analizom lobanja hrabrih ustanika uzidanih u nju.

НЕВЕРОВАТАН ПРОЈЕКАТ У НИШУ: Откривају изглед јунака са Чегра

Foto D. Alihodžić

Zahvaljujući istraživanju Narodnog muzeja i Društvu za akademski razvoj koji realizuju projekat "Novo lice Ćele-kule", započeta je antropološka analiza, kao i digitalna trodimenzionalna rekonstrukcija lica svih lobanja uzidanih u ovaj jedinstveni spomenik u svetu.

Foto J. Ćosin

Jedna od lobanja u Ćele-kuli

Prva faza već je pri kraju,a rezultati bi trebalo da otkriju nešto više o životu učesnika čuvene Čegarske bitke 1809, ali i od kojih su bolesti bolovali i koliko su godina imali u trenutku smrti. Prema najavi članova projektnog tima, prvi naučni rezultati biće gotovi sledeće godine na 215. godišnjicu bitke na Čegru.

Na spomeniku iz Prvog srpskog ustanka koji je u znak odmazde tadašnja turska vlast u Srbiji izgradila od ukupno 952 lobanje - legendarnog vojvode Stevana Sinđelića i njegovih resavskih junaka i ustanika, danas ih je od propadanja i zuba vremena očuvano 59, a rekonstrukciju su započeli vrhunski strani i domaći stručnjaci.

Foto Vikipedija

SINĐELIĆEV EPSKI PODVIG

BOJ na Čegru koji se vodio 31. maja 1809, završen je epskim podvigom vojvode Stevana Sinđelića koji je sa oko 3.000 svojih ustanika bio opkoljen od 25.000 Osmanlija. On je iz kubure pucao u barutanu koja je eksplodirala. Poginuli su svi ustanici i vojvoda Sinđelić, ali i više od polovine osmanlijskih vojnika. Potom je Huršid-paša, turski zapovednik Niša, naredio da lobanje srpskih junaka uzidaju u Ćele-kulu. Spomenik je visok oko četiri metra, a 952 glave, koje su po pašinoj naredbi odrane od kože i napunjene pamukom, bile su raspoređene u 14 redova sa sve četiri strane. 

Članica projektnog tima Nataša Šarkić, doktor fizičke antropologije, navodi da će sve lobanje koje su iole očuvane dobiti svoju rekonstrukciju.

- Saznaćemo njihov uzrast i pol, ali i da li su imali neke bolesti, kakvo je bilo njihovo zdravstveno stanje, od čega su poginuli i da li postoje neke povrede iz vremena pre bitke na Čegru. Ono što nas mnogo ograničava i što je bio tehnički aspekt koji smo morali tek sada da savladamo je što nemamo celu lobanju, niti možetmo bilo šta da pomeramo i diramo. Koristila sam zubarska ogledalca da bih mogla da priđem uzidanim delovima. Mnogo lobanja je prilično uzidano, što nam ne dozvoljava da vidimo unutrašnjost zuba. Testirali smo prve modele i to izgleda izuzetno - otkriva Šarkićeva za "Novosti".

Dodaje da facijalne rekonstrukcije nisu novina u svetu, ali da je ovo je prvi put da neko radi sa uzidanim lobanjama.

Foto J. Ćosin

Nataša Šarkić tokom istraživanja

Darko Kovačević, član tima, kaže da je način, koji će otkriti tražene podatke, u suštini, vrlo jednostavan.

- Reč je o fotogrametriji bliskog opsega. Dokumentujemo tako što skeniramo lobanje optičkom metodom i fotografijom. Imamo red na koji način forografišemo i na kraju kompjuterski programi obrađuju fotografije i generišu te foto-modele sa preciznošću od desetog dela milimetra - objašnjava Kovačević.

Ćele-kula kao jedan od najistaknutijih simbola tiranske turske vladavine u našoj zemlji služi kao važno nasleđe srpskog nacionalnog identiteta. Simbol je borbe za nezavisnost Srbije od Osmanlija i spomenik od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Prema planu rekonstrukcije projekat će biti završen najkasnije do kraja 2024. godine. Krajem maja obeležava se 215 godina od slavne bitke za oslobođenje Niša u Prvom srpskom ustanku.

Projekat se izvodi u saradnji sa Narodnim muzejom u Nišu i Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture Beograd, koji vode računa o ovom izuzetnom i jedinstvenom spomeniku kulture od nacionalnog značaja.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!