BORINU PISALJKU NAŠLI U TRAVI: Muzej kuća u Vranju čuva retke eksponate čuvenog srpskog pisca

Jelena Stojković

17. 10. 2023. u 18:37

U KALDRMISANOJ ulici u samom centru Vranja nalazi se jedinstven muzej, kuća u kojoj je odrastao i živeo čuveni srpski pisac Borisav Stanković.

БОРИНУ ПИСАЉКУ НАШЛИ У ТРАВИ: Музеј кућа у Врању чува ретке експонате чувеног српског писца

Foto J. S.

Kuća nosi njegovo ime iako ju je on prodao pre odlaska u Beograd, a ulica ime njegove bake Zlate, vlasnice kuće u kojoj je podizala unuče Boru, nakon što su mu umrli roditelji.

Zanimljivo je da je kuća čini se jedino što je ostalo piščevo u gradu, kao i nekoliko izuzetno vrednih eksponata koji se nalaze pod njenim krovom. Vredni su jer su retki.

Borina "beogradska kuća" na Dorćolu stradala je u oba rata, međutim sačuvani su neki eksponati među kojima počasno mesto zauzima njegova stolica.

- Stolicu su darovale sve tri Borine kćeri, na otvaranju Muzej kuće 18. juna 1967. godine.

To je stolica na kojoj je naš proslavljeni pisac sedeo i stvarao i zaista izaziva pažnju posetilaca. Jedno od najčešćih pitanja onih koji prvi put dolaze je: "Šta je autentično u postavci" - kaže Lidija Ilić, kustos Muzej kuće Bore Stankovića.

Foto J. S.

Autentična je najpre kuća, u njoj soba baba Zlate, gostinska soba i Borina radna soba. Sa druge strane, tek nekoliko eksponata iz postavke su autentični i "Borini", među njima i tapija iz 1896. pisana njegovom rukom.

- Dve godine po smrti babe Bora prodaje kuću 1856. godine i odlazi za Beograd, a Grad je kuću kupio od privatnih vlasnika i pretvorio je u muzej. Interesantno je da je jedan od najzanimljivijih eksponata pronađen slučajno. U pitanju je divit, mastionica za pisanje, koji je u travi pronašao komšija Dobri Pribojčić i ustupio ga muzeju - pojašnjava Lidija Ilić.

Foto J. S.

Borinim potomcima od imovine nije ostalo ništa u Vranju, pa oni kada dolaze u grad koji je proslavio njihov predak noće po hotelima, ali vrlo rado obilaze dedinu kuću.

A, jedan vrlo zanimljiv eksponat privlači pažnju posetilaca, u pitanju je porodično stablo.

- Na godišnjicu Borine smrti 2017. kuću je posetilo petnaestak Borinih potomaka iz celog sveta. Došli su i iz Australije, Francuske i doneli izrađeno porodično stablo, koje su zajedno uradili, a neobično je da je stablo urađeno preko ženske linije i polazi od baba Zlate i njenog brata Jovče - kaže Lidija Ilić.

Pored mastila nalazi se i srebrna tabakera, koju je muzeju predala Ružica Stanković Janković, Borina najmlađa ćerka, a i danas postoji pismo koje je poslala uz tabakeru 1987. godine. U kući se nalazi i kecelja Borine majke Vaske i lanac od sata Borinog oca Stojana.

Foto Vikipedija

Posećeno

PREMA podacima vranjskog Narodnog muzeja, ovaj objekat je najposećeniji tokom cele godine. Cena ulaznice je simbolična - 150 dinara, dok je za đake i penzionere koji obično dolaze organizovano 100 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima