ONI SU DRUGI NA SVETU: Kako je šahistima iz popravnog doma u Kruševcu ova igra promenila život (FOTO)

S.BABOVIĆ

18. 10. 2023. u 17:00

„TRENIRAO sam fudbal 10 godina, ali mi je šah pomogao da budem smireniji, da dobro razmišljam, promenim pogled na svet“ - svedoči za „Novosti“ L.Đ.(22), štićenik Vaspitno - popravnog doma u Kruševcu, član tima, koji je osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode.

ОНИ СУ ДРУГИ НА СВЕТУ: Како је шахистима из поправног дома у Крушевцу ова игра променила живот (ФОТО)

Foto: S.Babović

-I kad igraš šah moraš o svakom potezu dobro da razmisliš. Uvek biraš izmmeđu dobrog i lošeg poteza, a svaki može biti presudan. Sve je kao i u životu, jedan nepromišljen potez i gubiš...

L.Đ. je naučio da igra u istrazi, od starijih pritvorenika, a onda je u Šah - sekciji VP doma poče da stiče pravo znanje.

- Prošle godine smo osvojili prvo mesto, očekivali smo da ponovo pobedimo- kaže L.Đ. - Mislim da je najbitnije da smo poslali poruku da smo, iako zemlja sa malim brojem stanovnika, baš u svim sportovima u vrhu.

Specifičan šampionat koji je 2021.godine pokrenuo slavni šahista Anatolij Karpov u saradnji sa Internacionalnom šahovskom federacijom uključio je čak 120 reprezentacija iz 50 zemalja. VP dom se takmičio u omladinskoj kategoriji. U finalu su izgubili od Indije za samo jedan bod.

Odmeravanje veštine u najinteligentnijem sportu na svetu podrazumevalo je nadmudrivanje u digitalnom svetu, takmičenje „4 na 4“, na četiri kompjutera, odnosno, četiri šahovske table.

- Prvi put sam bio u timu i možemo da budemo ponosni na to što smo postigli – kaže za „Novosti“ štićenik V.A.(19). -  Šahu me je naučila majka, pored nje sam odrastao. Ovde odigram bar šest do sedam partija dnevno. Sigurno ću nastaviti kada izađem na slobodu.

Šah se u ustanovi koja pomaže nekadašnjim delikventima da pronađu pravi put, igra već pet godina. Posle osvajanja šampionata prošle godine, mnogi su poželeli da se okušaju.

- Trenutno u Šah - sekciji imamo oko 15 polaznika i ovaj sport se pokazao kao jedan od vidova odlične resocijalizacije – predočava za „Novosti“ Miloš Ristić, upravnik VP doma Kruševac. - Kod nas je 170 štićenika i svi su na neki način, uključeni u naše raznovrsne aktivnosti, od glumačke sekcije, koja redovno osvaja nagrade na pozorišnim festivalima, preko vrlo uspešne likovne sekcije, literarne i muzičke grupe, pa do sporta. Osim fudbala, gde u timu treniraju zajedno sa stražarima i vaspitačima, igraju i stoni-tenis, basket. Uskoro ih očekuju turniri.

ŠAHOVSKE SEKCIJE

OSUĐENICI šest kazneno - popravnih ustanova iz Srbije igralo je onlajn partije na 3. Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode. Osuđenice KPZ u Požarevcu osvojile su drugo mesto prošle godine, a ove, učestvovala su i osuđena lica još četiri ustanove u Srbiji - KPZ Požarevac (Zabela), KPZ Beograd, KPZ Padinska skela i KPZ Niš. Ovi poslednji, prvi put su imali svoje tim, a kao i osuđenici iz Zabele izborili su plasman u polufinale.U svim većim zavodima u Srbiji već 10 godina postoje šahovske sekcije i redovno se organizuju turniri kako bi se popularisao šah.

Mogućnost pohađanja osnovne i srednje škole, zanatskih i umetničkih radionica, ali i uzgajanje cveća i rad na ekonomiji, samo su neki od razloga zbog čega štićenici iz ustanove izlaze kao novi ljudi. Specijalizovani programi posebno pomažu.

- Mislim da su njihove pobede u šahu najlepši događaji za mojih 20 godina koliko radim ovde – predočava za „Novosti“ Dragana Bogićević, šef Odseka za tretman. - Podržavaju jedni drugi, mirni su, skoncetrisani, raduju se pobedi, ali još važnije, više ne padaju u očaj kada izgube. Za njihovo strpljenje i savladavanje emocija, šah je izuzetan, neposredna je praksa svega što je važno u njihovom tretmanu.

Ukoliko se ne pronađu u šahu, štićenici u Vaspitno - popravnom domu nađu svoje mesto u nekom drugoj aktivnosti. I to je posebnost ove ustanove.

- Kada dođu ovde, nekada nisu svesni svojih talenata i mogućnosti- kaže za „Novosti“ upravnik Miloš Ristić. - Na nama je da tu mogućnost pružimo, a oni da to iskoriste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)