BILE SU ZABRANJENE POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA, ALI NISU SE PREDALE: Kolo srpskih sestara u ovom gradu postoji neverovatnih 120 godina (FOTO)

S. Babović

20. 10. 2023. u 14:44

KOLO srpskih sestara u Kruševcu slavi neverovatnih 120 godina rada.

БИЛЕ СУ ЗАБРАЊЕНЕ ПОСЛЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА, АЛИ НИСУ СЕ ПРЕДАЛЕ: Коло српских сестара у овом граду постоји невероватних 120 година (ФОТО)

Foto:S.Babović

Kruševljanke plemenitog srca okupile su se odmah posle osnivanja Kola u Beogradu, davne 1903. godine, sa željom da "pomognu srpskoj braći u neoslobođenim krajevima Srbije". 

Prva predsednica Kola bila je učiteljica Ljubica Čarević Jakovljević, a sedište Kola bilo je u zgradi preko puta Kuće Simića, koju im je darivao izvesni gvožđarski trgovac Đorđe Marinković 1908. godine. Tu su i danas.

- U vreme balkanskih ratova, Kolo u Kruševcu ima oko 100, a po završenom Prvom svetskom ratu - 196 članica - navodi Slavica Davidović u spomenaru Kola srpskih sestara iz 2007. godine. - Između dva svetska rata, mnoge članice aktivne su i u novim humanitarnim društvima "Kneginja Ljubica" i "Kneginja Zorka", a njihovi supruzi, ugledni Kruševljani, osnovali su Društvo ugursuza, namćora i baksuza "Dobra narav".

Davidović dalje podseća da je Kolo na vrhuncu bilo u vreme predsednice Natalije Bralović 1928. godine, čiji je suprug obešen kao rodoljub u kasarni "Car Lazar" 1916.

- Otvoreno je zabavište, đačka trpeza za siromašne i mnogo drugih stvari - napominje Davidović. - I pored zabrane okupatora članice Kila radile su tokom Drugog svetskog rata, a društvo je prestalo sa radom 1945. godine, kada je zabranjeno, a članice bile proglašene za neprijatelje naroda i oduzeta im je sva imovina.

Kolo srpskih sestara u Kruševcu obnavlja svoj rad 24. jula, 1992. godine i od tada neumorno pomaže stradalima u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, raseljenim i bolesnim licima, obeležava dane duhovnosti i vere, organizuje prigodne izložbe i brojne humanitarne akcije. Dobitnice su mnogih priznanja.

U subotu slave veliki jubilej i ponovo su tamo gde su najpotrebnije. Likovnu koloniju i susret sa pesnicima organizuju sutra od 10 do 16 sati u Domu za decu i omladinu "Jefimija". Šta su sve postigle i koliko znače Kruševcu, moći će da se vidi na retrospektivnoj izložbi fotografija i arhivske građe "Snaga dobrote" u Narodnom muzeju, 25. oktobra, od 19 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)