OVAJ POTOMAK GRKA JE BIO FUDBALER, ALI I OMILJENI PROFESOR: Na njegovoj sahrani bilo je nekoliko stotina ljudi

S.BABOVIĆ

24. 10. 2023. u 21:20

BIO je potomak izvesnog Pante, doseljenika iz Grčke u Kruševac posle Prvog svetskog rata.

ОВАЈ ПОТОМАК ГРКА ЈЕ БИО ФУДБАЛЕР, АЛИ И ОМИЉЕНИ ПРОФЕСОР: На његовој сахрани било је неколико стотина људи

Foto:FB Varvarin u slici i reci

U narednom ratu bio je zarobljeni vojnik, a posle oslobođenja i super talentovani fudbaler, profesor istorije i latinskog jezika. Zvao se Milorad Kačanik (1908-1986), ali svi, pa i njegovi učenici, znali su ga kao „Kepa“.

Koliko je bio omiljen govori podatak da je na njegovoj sahrani bilo stotine ljudi.

- Milorad Kačanik je bio vojnik 12. puka "Cara Lazara", a nemačke okupacione snage držale su ga u zarobljeništvu od 1941 - 1944. godine - piše u neobičnoj biografiji profesora Kepe. - Jedno vreme radio je u Kruševcu kao profesor, a onda je dekretom preseljen u Varvarin kao privremeno rešenje. Međutim, kako je zavoleo Varvarin, tu se oženio, i ostaje u tom gradu do kraja života.

Ne samo da je profesor Kačanik predavao opštu istoriju i latinski jezik, već je zbog manjka nastavnog kadra posle oslobođenja, predavao bezmalo sve predmete. Kako je bio izuzetan kapacitet, Ministarstvo prosvete ga postavlja za direktora škole.

Voleo je pozorište, muziku, nauku.

- Od sportova je najviše voleo fudbal, jer je do početka rata igrao levo krilo za FK "Car Lazar" i bio je jedan od najboljih - objavljeno je na FB Varvarin u slici i reči. - Kada je „Napredak“ ušao u Prvu saveznu ligu, bio je redovni posetilac gotovo svih utakmica. Trebalo je videti sa kakvom radošću, uvažavanjem i poštovanjem su prilazili i pozdravljali ga Kruševljani, a naročito oni koji su igrali sa njim fudbal.

Zbog obaveza nije prihvatao ponude da trenira varvarinski „Temnić“. Ipak, umeo je da savetuje trenere lokalnog kluba. Poslednje godine života proveo je igrajući šah.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave