NIŠLIJA SLOBODAN ILIĆ PISAC I AUTOR JEDNOG OD NAJVEĆIH HITOVA: Pesmu "Ramo, Ramo" napisao sam po motivima indijskog filma

J. ĆOSIN

09. 11. 2023. u 12:18

MALO je onih koji nisu čuli, zapevali i zaigrali uz njegov hit, ali malo ko se seća ili uopšte zna Slobodana Bobana Ilića, iz Niša, izvođača i autora čuvene pesama "Ramo, Ramo", kao i mnogih drugih koje su ostavile neizbrisiv trag na našoj estradi. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina bio je jedan od najpoznatijih pevača u SFRJ, nastupao je širom Evrope, SAD, Australije... Svoj najveći hit, pesmu "Ramo, Ramo" stvorio je gledajući indijski film "Prijateljstvo" (Dosti, 1964).

НИШЛИЈА СЛОБОДАН ИЛИЋ ПИСАЦ И АУТОР ЈЕДНОГ ОД НАЈВЕЋИХ ХИТОВА: Песму Рамо, Рамо написао сам по мотивима индијског филма

foto J. Cosin

Ilić sada provodi mirne penzionerske dane u Nišu. I danas ga, kaže, Nišlije pozdravljaju na ulici.

- Iako sam u godinama, prepoznaju me, posebno stariji. Svi kažu: "Gde si, Ramo", tako me zovu. Zbog te pesme ostadoh Ramo za ceo život - priča Slobodan za "Novosti".

Pesma koja ga je proslavila i danas se rado peva na veseljima, u kafanama, na radio-stanicama, a nastala je, kaže, iz dirljive indijske priče:

- Gledao sam film "Prijateljstvo" nedelju dana, svaki dan u bioskopu, i plakao. Mnogo me je ganuo i podstakao da napišem pesmu. Priča je to o dva drugara, slepom i hromom, koji su se tužno rastali. Kad god bih izašao iz bioskopa, plakao sam.

Kada je napisao stihove, prosledio ih je glumcu Boži Milivojeviću da ih koriguje gramatički.

- Pesma mi se sama javila. Seo sam i napisao je. Moj tekst je: "Voleo sam druga svog kao brata jedinog, ista nam je sudbina i zato ga volim ja", a Boža ga je samo malo sredio i sada tekst glasi: "Kad sam sreo druga svog, prijatelja jedinog, najsretniji beše dan, jer ne bejah više sam". Grdne pare je Boža dobio za taj moj tekst - tvrdi Ilić.

Zato se, kaže, i kao autor teksta navodi Milivojević.

Nije mogao da zamisli da je napravio veliki hit. Red je bio ispred prodavnica ploča, a ovaj vinil je "planuo".

Zanimljiva je i priča o još jednoj od pesama koju smatraju njegovom najlepšom, a to je "Pastirica". Vezana je za Ilićev zavičaj, za Glašnice kod Žitorađe, gde je proveo detinjstvo.

VOJNIČKI DANI SA TOMOM

TOKOM bogate, tri decenije duge karijere pevao je Slobodan Boban Ilić na mnogim turnejama sa Silvanom Armenulić, Šabanom Šaulićem, Sinanom Sakićem, Vesnom Zmijanac, Mehom Puzićem, Džejom, Tomom Zdravkovićem... Sa Tomom je provodio vojničke dane u garnizonu u Prilepu davne 1963. Snimio je desetine pesama, među njima i "U tuđini sam", "Lego čoban na zelenu travu", "Lepa ženo iz moje ulice", "Volelo se dvoje mladih"... 

- Imao sam desetak godina. Čuvao sam stado na selu i sa mnom su uvek bili i drugi pastiri i pastirice. Jedno jutro smo isterali stada i čekali smo još jednu devojčicu da istera svoje ovce, a nje nema. Prolazi jedan čiča i kaže nam da je preminula prethodne noći. Zvala se Slobodanka. Umrla je u 12. godini u mom selu Glašince. To me je mnogo pogodilo. Kasnije, kada sam pročitao jedan tekst Dragoslava Mihajlovića Kanarinca, setio sam se te devojčice i odlučio da otpevam pesmu "Pastirice moja mila". Stvorili smo je Kanarinac i ja - ispričao nam je Ilić.

Mile Dinić Bašal, poznati niški muzičar, pratio je i čuvenog Ilića na harmonici. On i dalje svira i kaže da je na svakom veselju pesma "Ramo, Ramo" obavezna.

- Pesma ima takav ritam da odmah podstiče na igru. To je bio hit hitova, a Boban je bio pevač broj 1 u to vreme. Pesma "Ramo, Ramo" je ne evropski nego i svetski uspeh postigla. Peva se čak i u Zanzibaru i Turskoj, imate klipove - kazao nam je Bašal i dodao da sa svojim prijateljem Bobanom ima bezbroj anegdota, jer je sa njim nastupao bezbroj puta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić