VELJKO ĐURIĆ, IZ NIŠA, REZULTATOM U KVIZU, "OPRAVDAO" VIŠE OD 100 NAGRADA: Pre tri godine dobio i Sretenjsko priznanje i od predsednika Vučića

J. ĆOSIN

03. 11. 2023. u 17:40

NIŠLIJE Veljka Đurića (18) javnost se seća kao najmlađeg laureata Sretenjskog priznanja - Zlatne medalje za zasluge, koje mu je, kada je imao 15 godina, uručio predsednik Aleksandar Vučić jer je ispisao bogatu takmičarsku istoriju. Bio je đak generacije u osnovnoj i srenjoj školi, osvojio je više od 100 nagrada na takmičenjima iz različitih oblasti.

ВЕЉКО ЂУРИЋ, ИЗ НИША, РЕЗУЛТАТОМ У КВИЗУ, ОПРАВДАО ВИШЕ ОД 100 НАГРАДА: Пре три године добио и Сретењско признање и од председника Вучића

Foto: predsednik.rs

Koliko je talentovan podsetio nas je nedavno učešćem u kvizu "Želite li da postanete milioner". Inkasirao je 640.000 dinara, nadmašio ostale takmičare i postao rekorder po broju tačnih odgovora i osvojenoj sumi u poslednje dve sezone.

Foto: Privatna arhiva

Veljko Đurić

Tačno je odgovorio na 12 pitanja. Znao je i odgovor na 13, ali je odlučio da se zaustavi, jer nije bio siguran da će dati tačan odgovor, a "ulog" je bio preveliki: da je pogrešio ostao bi bez 480.000 dinara. Ipak, mladi Nišlija, brucoš Fakulteta oganizacionih nauka (FON), osvojio je sve simpatije publike u Srbiji.

ŠIRINA OPŠTEG OBRAZOVANjA

VERUJEM da je za dobar rezultat u kvizu presudno višegodišnje iskustvo na takmičenjima. Osim znanja koje je neophodno, dobra intuicija takmičara vodi do tačnog odgovora, čak i kada nije siguran. Širina opšteg obrazovanja, povezivanje znanja iz književnosti, istorije, drugih predmeta, može da pomogne da dođemo do tačnog odgovora iako nekada nemamo neposredno tu informaciju - objašnjava Veljko Đurić. 

- Za učešće u kvizu prijavio sam se letos, pošto sam završio sa obavezama oko škole i fakulteta. Bio sam zaboravio na kviz, kada su me pozvali na snimanje početkom septembra. Učestvovao sam ranije na mnogim takmičenjima, ali kviz je bio potpuno novo iskustvo za mene - priča Veljko za "Novosti".

Dodaje da je tremu imao samo povremeno, ali da ga to nije obeshrabrilo. Plasman ga nije "poneo", jer svojim najvećim dosadašnjim uspehom smatra Sretenjsku nagradu.

- To priznanje mi je odredilo život. Krunisalo je sve uspehe koje sam dotad postigao - ističe Veljko.

Gimnaziju "Svetozar Marković" u Nišu završio je kao đak generacije, ali i sa petnaestak nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Važno mu je, veli, i prvo mesto na Međunarodnoj nacionalnoj ekološkoj olimijadi. Skroman je, ali kaže da je lepo biti među najboljima. Kaže da nije razmišljao o nagradi "đak generacije" tokom gimnazijskih dana već je postepeno dolazio do nje.

Foto: Privatna arhiva

U kvizu oborio rekord poslednje dve sezone

- To su bila takmičenja iz biologije i informatike, a sa druge strane i književnost je oblast iz koje sam se mnogo takmičio. Ono što je sigurno doprinelo da budem "učenik generacije" je i 15 međunarodnih i državnih prvih mesta za četiri godine - kaže naš sagovornik.

DVE KNjIGE

VELjKO može da se pohvali i svojim dvema knjigama. U saradnji sa poznatim niškim piscem Milošem Petkovićem najpre je napisao "Vilinsku grobnicu", kombinaciju istorijskog romana i epske fantastike, a potom kriminalistički roman "Krvavi lavirint". 

Ne krije da je u školi dobijao i niže ocene od petice, ali to ga nije nikada opterećivalo, već je uvek bio usredsređen na funkcionalno znanje. Takav stav mu je pomogao da kroz razna takmičenja osvaja nova saznanja i otkriva svoju ličnost. A ona je svestrana. Uspeo je da spoji za mnoge nespojivo.

- Možda te nauke deluju dijametralno suprotno, ali meni je bilo najvažnije da steknem znanja iz različitih oblasti. To me uvek guralo napred. Znanja sam uvek i gladan i žedan. Nije mi bilo teško, jer ma koliko se čini da nisu povezane, humanističke i prirodne nauke se prepliću. Zanimljivo je kada ih nađemo tamo gde ne očekujemo - iskren je Veljko.

Nastavio je da neguje pisanu reč, ali je sada fokusiran na fakultet.

- Verujem da sam napravio dobar izbor fakulteta. Studije na mom smeru, su multidisciplinarne i omogućavaju mi da kombinujem različita znanja. Podrazumevaju i rad sa ljudima, tako da je uvek dinamično, a to su bili osnovni motivi kada sam se opredeljivao za fakultet. Još mi je sve novo, prilagođavam se, ali mi se dopada - kaže nam. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)