POGLEDAJTE ŠTA SE KRILO ISPOD ZEMLJE U SELU KOD ALEKSANDROVCA: Imanje podigao nepoznati veleposednik iz 3. veka (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

06. 12. 2023. u 14:54

RIMSKO kupatilo iz 3/4. veka, poljsko imanje i brojne dragocenosti iz antike, otkriveni su u selu Pleš kod Aleksandrovca.

ПОГЛЕДАЈТЕ ШТА СЕ КРИЛО ИСПОД ЗЕМЉЕ У СЕЛУ КОД АЛЕКСАНДРОВЦА: Имање подигао непознати велепоседник из 3. века (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Privatna arhiva

Zbog uspešnih rezultata dugogodišnjih istraživanja arheologa Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, Vlada Srbije nedavno je proglasila lokalitet Jablanica za arheološko nalazište.

Arheolog dr Marija Marić, danas profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, godinama je istraživala lokalitet. Pre osam godina je pronašla deo rimskog kupatila.

- Geofizička istraživanja su 2020. godine obuhvatila prostor od oko jednog hektara, za koji pretpostavljamo da predstavlja 60 odsto lokaliteta na kojem je čitav niz objekata ispod zemlje – predočila je „Novostima“ arheolog dr Marija Marić. - Sada znamo da je tu jedna velika građevina, za koju pretpostavljamo da je vila rustika, dok na drugom delu rečne terase očekujemo pronalaženje ekonomskih objekata, poput žitnice, štale, kovačnice, topionice...

Arheolozi kraljevačkog Zavoda pronašli rimski novčić iz 3. veka, sa likom cara Aurelijana, prošle godine. Otkriven je i još jedan deo rimskog kupatila, za koji se veruje da je služio rashlađivanju posle korišćenja saune. Tu su zatekli i peć, koja je "ložila" podno grejanje i ulaz u sam objekat.

Meštani Pleša i okoline počeli su da grade crkvu posvećenu Svetom Iliji, nedaleko od lokaliteta, na drugoj obali rečice.

- Na tom prostoru narod se godinama sakupljao i saborovao verujući da je tu crkvište – ispričao nam je Aleksandar Stajkovac, predsednik MZ Pleš.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić