RODILA MAMA VERICA, ČUVALA MAMA LJUBICA: Kada je u Vranju jetrva jetrvi rodila dete, na svet je došla Jelena

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

19. 01. 2024. u 15:41

DAVNE 1981, Vranjem je - poput istinske senzacije - odjeknula vest da "jetrva jetrvi rađa dete".

РОДИЛА МАМА ВЕРИЦА, ЧУВАЛА МАМА ЉУБИЦА: Када је у Врању јетрва јетрви родила дете, на свет је дошла Јелена

Foto: Privatna arhiva

I, zaista, Verica Marinković, tada majka dvoje mališana, odlučila je da jetrvi Ljubici rodi dete. Jer, njen dever Uroš i njegova supruga uzalud su pokušavali i uz pomoć lekara da dođu do potomstva, ali im se nije dalo...

I inače bliske, jetrve - supruge dva rođena brata - odlučile su da neće kriti takvu vest, pa je tako rođena Jelena Marinković, od kada zna za sebe, zna da ju je rodila majka Verica, a da je čuva majka Ljubica.

Foto: Privatna arhiva

- Pre više od četiri decenije, to je bilo baš neuobičajeno, ali su svi moji otvoreno govorili o tome - svedoči Jelena Marinković (43), koja danas živi i radi u Beogradu. - Možda sam u nekim momentima odrastanja, tačnije u pubertetu, imala osećaj da pripadam i jednoj i drugoj porodici, a da opet nisam ničija, ali sve su to bile prolazne i nebitne faze, posebno u odnosu na ono što sam stvarno imala. Dve mame i dvojicu tata. Jer, i stric i strina za mene su uvek bili mama i tata, kao i za moje prijatelje, jer su me i oni odgajali, voleli i pružili sve. Uvek se sa osmehom setim detinjstva i mladosti, brojnih anegdota i iskonske lepote življenja u netipičnoj, ali složnoj porodici. Ljubavi sam uvek imala dvostruko, ali sada se i tuga množi...

Foto: Privatna arhiva

 

A najpre je preminula Ljubica, majka koja ju je odgajala, zatim Uroš, a onda i Petar, Jelenin biološki otac.

- U svom poslu bavila sam se decom bez roditelja, sretala mnoge ljude koji su vodili bitku za potomstvo i uvek sam, svima, prenosila svoje iskustvo. Pritom, oni koji me ne poznaju često se zbune. Vide mladu i obrazovanu ženu, pa im je neobično, valjda očekuju neke traume... Prijatelji s kojima sam odrastala razumeju, jer su i oni delili moju bliskost sa svim mojim roditeljima. Uostalom, tako smo svi mi spoznali veliku istinu: da je roditeljstvo pre svega ljubav, a onda sve ostalo - veli Jelena, koja nesvakidašnju priču javnosti nudi kao argument da usvajanje nije bauk, kao ni vantelesna oplodnja, pa čak i jedan gest kakav je učinila njena majka Verica.

Usvojenje

JELENU Marinković, pravno gledano, stric i strina su usvojili. Posle Veričinog porođaja, preuzeli su bebu i - zakonski gledano - bili njeni roditelji. Devojčica je živela na njihovoj adresi i bila njihovo jedino dete. Emotivno, međutim, bila je treće dete u drugoj porodici Marinković, onoj njenih bioloških roditelja.

- Ona je imala već odraslu decu, moju sestru Suzanu i brata Bobana, i verovatno joj nije bilo lako da učini tako veliku stvar za devera i jetrvu. Ali presudilo je njeno veliko srce, zbog čega je moja majka Ljubica, zapravo strina, uvek insistirala na tome da me majka Verica voli koliko i ona - zaključuje Jelena Marinković.

Složni svi Marinkovići

JELENA ima sestru Suzanu, koja je majka troje dece, a uskoro će postati i baka. Nažalost, njen brat Boban, otac dve ćerke, preminuo je pre par godina...

Suzana i Boban su, baš kao i Jelena, na ovu priču gledali sa puno ljubavi i nikada im nije predstavljala bilo kakav problem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!