DOSTOJNIJE OBELEŽJE TVORCU SRPSKOG USTAVA: Uskoro restauracija nadgrobnog spomenika Dimitriju Davidoviću na starom groblju u Smederevu

J. I.

18. 02. 2024. u 07:00

PISAC Sretenjskog ustava Dimitrije Davidović umro je sam i zaboravljen 1838. godine u Smederevu, a taj mu je usud i posthumno ostao. Ipak, deo nepravde uskoro će biti ispravljen.

ДОСТОЈНИЈЕ ОБЕЛЕЖЈЕ ТВОРЦУ СРПСКОГ УСТАВА: Ускоро рестаурација надгробног споменика Димитрију Давидовићу на старом гробљу у Смедереву

Foto :N. Živanović

Iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu stiže vest da će nadgrobni spomenik na Starom groblju u Smederevu biti rekonstruisan. Rekonstrukciju nadgrobnog spomenika, prvu nakon njegovog postavljanja, finansiraće Rotari klub Smederevo, a radovi bi uskoro trebalo da počnu - zaključak je sastanka održanog nedavno u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.

- Na sastanku smo utanačili detalje sanacije i konzervacije nadgrobne ploče, ograde i platoa. Izabran je izvođač radova, i očekujemo da će, nakon završetka potrebne procedure, radovi početi u martu - kaže Igor Šoškić iz Rotari kluba Smederevo. I to nije sve. Poznati vajar Zoran Kuzmanović obnoviće i spomen-ploču koja se nalazi na Karađorđevom dudu - mestu gde je nekada bila kuća Dimitrija Davidovića.

Rođeni Zemunac, nesvršeni student medicine u Beču, knežev sekretar, tvorac Sretenjskog ustava, novinar, diplomata i pokretač "Novina serbskih", prvih novina na tlu Srbije, ovime će konačno dobiti dostojno obeležje. Istovremeno, biće ispravljena i nepravda zbog zaborava u kojem je proveo poslednje dane. Davidović je, zbog bolešljivosti, poslednje tri godine života proveo u Smederevu.

Dobio je kuću u centru Smedereva, kod Karađorđevog duda, i imanje sa 60 stabala šljiva. Skončao je sam, u bedi, 6. aprila 1838. u 48. godini. Nijedne novine, pa ni one koje je osnovao, nisu prenele vest o njegovoj smrti. Sahranjen je na svom imanju, a tek kasnije, njegove mošti su prenete na Staro groblje i položene pored crkvice Uspenja Presvete Bogorodice iz 15. veka. Na zahtev Bečke akademije nauka, tek deceniju kasnije, pronađena je nadgrobna ploča na kojoj i danas, jedva vidljiv, stoji epitaf - "Dimitrije Davidović, sav Srbin".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo