JELENU ČEKA ĆERKICA (2) DA JOJ SE VRATI: Muke mlade žene (27) iz Paraćina, na rehabilitaciji ponovo uči da hoda i govori (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

08. 03. 2024. u 21:00

ZA sekund okrenuo se naglavačke život dvadesetosmogodišnje Jelene Lazić, iz Paraćina, mlade majke devojčice od dve godine.

ЈЕЛЕНУ ЧЕКА ЋЕРКИЦА (2) ДА ЈОЈ СЕ ВРАТИ: Муке младе жене (27) из Параћина, на рехабилитацији поново учи да хода и говори (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Do 22. juna prošle godine bila je potpuno zdrava, gotovo da lek nikada nije popila. Te noći, međutim, dobila je nesnosnu glavobolju praćenu visokim krvnim pritiskom i povraćanjem.

Nakon što je celu noć provela u Službi hitne medicinske pomoći i pošto su joj obavljeni pregledi glave skenerom u bolnici u Ćupriji, ova mlada žena je upućena u Beograd. U prestonici, lekari su joj dijagnostikovali arterio-vensku (AV) malformaciju u glavi, koja je krvarila. Operisana je 4. jula na Neurohirurgiji UKCS u Beogradu, nakon čega je ostala bez sposobnosti govora i sa potpunom paralizom desne strane tela.

- Lekari su uklonili malformaciju, ali je operacija leve strane mozga ostavila dramatične posledice. Pred mojom ćerkom, mladom ženom sada je dug, mukotrpan put fizičke rehabilitacije i rad sa logopedom kako bi se u mozgu uspostavile nove sinapse i da bi Jelena mogla normalno da hoda i govori - kaže njena majka, Suzana Lazić. 

Foto: Printskrin Budi human

Jelena Lazić

Njih dve se već treći mesec nalaze u Beogradu, gde Jelena svakog dana mukotrpno vežba u jednom privatnom rehabilitacionom centru. Po mišljenju stručnjaka, potrebno je oko godinu i po svakodnevnog i iscrpljujućeg truda da bi se Jelena, oporavljena, vratila kući, svom detetu.

- Sa Odeljenja neurohirurgije posle operacije moja ćerka je prebačena u Selters banju kod Mladenovca, gde je krenula sa rehabilitacijom. Odveli smo je u kolicima, a izašla je sa štapom, što je bilo zaista ohrabrujuće. Dalju rehabilitaciju, po preporuci, nastavili smo u ovom privatnom centru jer su potrebni ogromna posvećenost i rad da bi se Jelena potpuno oporavila. Ona sada može polako uz moju pomoć da hoda bez štapa, ali joj desna ruka nije funkcionalna. Može samo iz ramena da je pomera, Šaka joj takođe nije u funkciji i još otežano govori - objašnjava majka Suzana.

Foto: printskrin Budi human

 

Zbog troškova dugotrajne rehabilitacije i boravka u Beogradu porodica je već finansijski iscrpljena. Najpovoljniji "paket" vežbi u trajanju od 20 dana košta 115.000 dinara, pa su Paraćinci priskočili u pomoć sa nekoliko humanitarnih akcija i postavljanjem kutija za prikupljanje novčanih priloga na više mesta u gradu. Majka kaže da je Jelena tek sad krenula na tretmane kod logopeda jer novca za sve vežbe istovremeno nisu imali dovoljno.

POMOĆ PUTEM SMS I UPLATAMA

ZA Jelenu Lazić, sa kojom se sudbina surovo poigrala, pomoć za kontinuirane fizikalne terapije, specijalističke preglede, vežbe na lokomatu i logopedske tretmane, može se uplatiti slanjem SMS sa sadržajem 1625 na 3030 ili uplatom na dinarski račun 160-6000001811491-98 ili devizni 160-6000001812540-55, IBAN: RS35160600000181254055, SWIFT/BIC:DBDBRSBG. 

A jedna dvogodišnja devojčica u Paraćinu željno čeka da joj majka što pre ozdravi i vrati se u njen zagrljaj, kući. U međuvremenu, čuvaju je baka i deka, a tu je i tata kad se vrati sa posla. Ljubavi ima i previše, ali je majčina samo jedna i nezamenjiva. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)