I HOLIVUDSKI GLUMCI U FILMU O DR MIODRAGU LAZIĆU: Novosti saznaju - Biće ovekovečen život čoveka koji je iz "mrtvih vraćao" i Srbe i Bošnjake

Srđan Mišljenović

16. 04. 2024. u 17:30

PRE četiri godine u Nišu je prestalo da kuca veliko srce doktora Miodraga Lazića.

И ХОЛИВУДСКИ ГЛУМЦИ У ФИЛМУ О ДР МИОДРАГУ ЛАЗИЋУ: Новости сазнају - Биће овековечен живот човека који је из мртвих враћао и Србе и Бошњаке

Foto: D. Alihodžić

Opaki virus korona ugasio je tog 14. aprila 2020. život čoveku koji je spasao na hiljade života u operacionoj sali. Četiri godine posle smrti hirurga Lazića, čoveka koji je prvo bio na proboju "Koridora", a zatim proveo 40 meseci kao dobrovoljac u ratnoj bolnici "Koran" na Palama u Republici Srpskoj i jedan je od osnivača ratne bolnice "Žica" u Blažuju, kod Sarajeva, njegovo ime se izgovara sa nesmanjenim poštovanjem u celoj sarajevsko-romanijskoj regiji. Dr Lazić je sinonim za humanost, a njegov životni put biće ovekovečen i u filmu, kako bi ostao večni trag čoveka koji je iz "mrtvih vraćao" i Srbe i Bošnjake.

Snimanje filma o dr Laziću preuzeo je režiser i profesor Dragan Elčić, a zvaće se "Linija". Nije još počelo zbog nedostatka novca.

Foto: Z. Jovanović

Profesor Dragan Elčić

- Scenario za film "Linija", koji govori o životu dr Laze pakuje se još od 2018. I sad smo u poziciji da je Filmski centar Srbije podržao film "Linija". Kako bismo startovali sa snimanjem čekamo i preostala sredstva jer ono što smo dobili od Filmskog centra Srbije okvirno čini 10 odsto budžeta. Imamo pisana i usmena obećanja institucija Srbije i Republike Srpske da će podržati čitavu ovu priču i nadamo se da će se to uskoro i realizovati - ističe Elčić za "Novosti".

Autorski tim za film je već formiran i čine ga najjača imena srpske kinematografije. Odrađene su i neophodne pripreme, zvučno-muzički elementi, odabran prostor i ličnosti.

Ispraćen uz "Marš na Drinu"

Dan nakon što je osvanula vest da je umro dr Miodrag Lazić, Opština Istočno Novo Sarajevo je ispunila poslednju želju čuvenog srpskog hirurga, puštajući sa razglasa na Trgu Republike Srbije pesmu "Marš na Drinu". Vozilo sa čijeg razglasa se čula ova pesma prolazilo je ulicama Istočnog Sarajeva nakon 20.00 časova kada je zbog epidemije virusa korona zabranjeno kretanje, a brojni građani izašli su na prozore i balkone kako bi odali poštu doktoru Laziću.

- Najviše novca je potrebno za realizaciju scenografije i to je preko 40 odsto ukupnog budžeta. Iduće godine u ovo vreme, uz petu godišnjicu smrti dr Lazića, nadam se da ćemo imati početak snimanja filma "Linija" - kaže Elčić.

Profesor dodaje da će film o dr Laziću biti antiratna drama:

- Rat je samo freska u filmu, ne bavimo se njime, već posledicama rata, kao senkom u odnosu na svetlost koju predstavlja dr Lazić. Doktor je u filmu predstavljen kao luča, svetionik nade koji je bezrezervno pomagao i Srbima i Bošnjacima.

"Linija" će biti antiratna drama, govoriće i o egzodusu
Srba iz Sarajeva

Režiser dodaje da će druga dramska linija, pored dr Lazića, biti i egzodus Srba iz Sarajeva:

- Egzodus je jedan biblijski događaj, nezabeležen u našoj istoriji. A kao mnoge istorijske stvari za Srbe, poput proboja Solunskog fronta, nisu se našle na filmskom platu i gurane su sa strane. Mora se znati da su sarajevski Srbi četiri godine branili i odbranili svoja ognjišta. Da su oni bili u okruženju, a priča se samo o žrtvama sa druge strane.

Prema njegovim rečima, Srbi kada su saznali da su u Dejtonu ostali bez svojih ognjišta napravili su, kako kaže, veličanstven potez, uzeli su krst i krenuli da izlaze iz svog Sarajeva, i živi i mrtvi zajedno u koloni:

- Taj put živih i mrtvih bio je neverovatan. I svaki taj njihov korak u snegu bio je korak za Republiku Srpsku. To je hristoliki čin i bez tog koraka Srba rat se ne bi ni završio. Ovo je paralelni deo priče jer je dr Lazić bio sastavni deo života Srba u Sarajevu.

On se priseća da je i doktor Lazić bio u koloni Srba koji su izlazili iz Sarajeva napuštajući vekovna ognjišta:

- Imao sam priliku da budem tada sa našim narodom i nikada neću zaboraviti scenu: "Dr Lazić sa očima punih suza nekom detetu daje sendvič. Grli dete, plače, a pored njega u tom trenutku prolazi žena sa bebom u naručju, jednim rancem na leđima, razvezanih pertli, i iza nje ide još četvoro mališana. Suze dr Lazića i sudbina našeg naroda u koloni živih i mrtvih". To je slika koju neću nikada zaboraviti i biće u filmu.

Film će biti sniman i u Srpskoj i u Srbiji i pokušaće da se sa "Linijom" probije i u svet. Ono što je sad već veliki plus za film jeste interesovanje američkih glumaca da budu deo projekta:

Odlikovanja i priznanja

Urgentni centar u Nišu poneo je ime Miodraga Lazića, kao i Medicinska škola u tom gradu. Posthumno je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena. Lazić je dobio i Orden krsta milosrđa kojim ga je odlikovala Republika Srpska. O doktoru Laziću snimljen je dokumentarni film "Dnevnik jednog hirurga", čiji je autor Siniša Grabež, a u produkciji Televizije Republike Srpske.

- Od kada su pročitali scenario veliki je interes poznatih američkih glumaca koji žele da budu deo ove priče. Radi se o velikim imenima američke kinematografije, ali ne mogu još da otkrivam ko su. Oni ne žele nikakav honorar. Prepoznali su film kao sjajnu vanvremensku priču.

Elčić kaže da se veoma iznenadio pozitivnim odgovorom jednog od glumaca za učešće u filmu, a koji je kako kaže, jedno od najvećih imena svetskog glumišta.

Marinko Božović, načelnik Istočne Ilidže kaže da će borbu dr Lazića za živote ranjenika prenositi sa kolena na koleno:

Foto: Fejsbuk/M. Božović

- Njegovo ime je sinonim za humanost i požrtvovanost. Jedno šetalište u Istočnoj Ilidži nosi njegovo ime, a početkom godine smo otkrili i statuu dr Laziću.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić ističe da je mnogo doktora iz predratnog Sarajeva učestvovalo u osnivanju zdravstvenog sistema Srpske.

- Dr Lazić je dobrovoljac koji je došao na Romaniju i pomogao u radu dve bolnice u Srpskom Sarajevu. Ne smemo nikako zaboraviti ni sve ostale doktore iz ratnog perioda, kao i narod, koji su zajedno dali doprinos da se održi zdravstveni sistem u tim teškim ratnim vremenima - dodaje Ćosić.

BONUS VIDEO - SREBRENICA NIJE GENOCID: Najveći svetski stručnjak potvrdio da je Vučić u pravu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave